Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HSB-bråket avgjort

Annons

På måndagen kom Svea hovrätt med domen i tvistemålet. Hovrätten fastställer Falu tingsrätts dom från i februari i fjol.

Enligt hovrätten gjorde HSB-föreningen rätt som beslutade att bryta upp delar av parkettgolvet på grund av en misstänkt vattenskada.

-Hovrätten finner inte styrkt att åtgärderna vidtogs i onödan eller på grund av vådslöshet från föreningens sida. Föreningen kan därför inte göras betalningsansvarig, skriver hovrätten i domen.

Det var hösten 2001 som delar av golvet bröts upp i tre omgångar. Detta efter att Siw Trogen upptäckt att en av parkettplattorna buktade uppåt och det visade sig att plattans undersida var fuktig.

En vattenskada misstänktes och därför bröts en större del av golvet upp. HSB-föreningen vid Timmermansvägen ansåg att skadan på parketten orsakats av att Trogen haft blommor på golvet och att blomvatten förstört parketten.

Detta har Siw Trogen bestämt förnekat. Hon menar att föreningen är ansvarig för skadan och har som en teori framfört att vatten runnit in på golvet på grund av att hantverkare låtit ett stort fönster stå öppet. Detta i samband med att det genomfördes en större renovering av lägenheterna i Blåmesen.

Tingsrätten och hovrätten har också haft att bedöma om Siw Trogen godkände att föreningen bröt upp golvet. Företrädare för föreningen har sagt att Trogen till en början var negativ men att hon sedan gick med på det eftersom hon insåg att åtgärder måste vidtas på grund av skadan.

-Siw Trogen har bestämt hävdat att hon aldrig har gått med på att golvet bröts upp, konstaterar hovrätten som också noterar att det inte är utrett vad som orsakade skadan.

-Hovrätten finner att inte annat är visat än att åtgärden att bryta upp parkettgolvet skedde åtminstone med hennes samtycke, heter det dock i domen.

Domen innebär att Siw Trogen ska betala HSB-föreningens rättegångskostnader i hovrätten på 31 500 kronor plus ränta. Till detta ska läggas att hon får stå för motpartens rättegångskostnader i tingsrätten på 43 750 kronor plus ränta samt sina egna rättegångskostnader. Sedan tillkommer kostnaderna för reparationerna av parkettgolvet.

Siw Trogen kan överklaga till Högsta Domstolen, HD, men möjligheten att HD ger prövningstillstånd och tar upp fallet är mikroskopisk.

-Domen i hovrätten var väntad, säger Maud Vedholm som är ordförande i HSB-föreningen Blåmesen. Hon förutsätter att Siw Trogen snarast ser till att iordningställa golvet i finrummet.

-Jag är överraskad över domen, säger Siw Trogen och omtalar att hon kommer att ha ett samtal med sin advokat Gurli Wikman angående om ärendet ska drivas vidare på något sätt.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons