Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HRW: Somalia-flyktingar fängslas

Annons

Regeringarna i Kenya, Etiopien, USA och Somalia låter i hemlighet gripa hundratals människor som flyr från krigets Somalia. Anklagelsen kommer från den ansedda organisationen Human Rights Watch (HRW).

Också svenska medborgare på flykt har fängslats.

"Var och en av dessa regeringar spelar en skamlig roll i att människor som flyr från ett krigsområde behandlas illa", skriver Georgette Gagnon, biträdande Afrikachef inom HRW.

"Kenya har avvisat folk i hemlighet, etiopierna bär ansvar för dussintals försvinnanden och amerikansk säkerhetstjänst har rutinmässigt förhört människor som hålls avskurna från omvärlden", fortsätter hon.

Organisationen rapporterar att det skett "godtyckliga gripanden, avvisningar och försvinnanden i dussintals fall" där människor flytt Somalia för att undkomma strider mellan islamister och den somaliska övergångsregeringens styrkor som har stöd av Etiopiens armé.

I december greps omkring 150 personer av 18 olika nationaliteter vid de kenyanska gränsövergångarna Liboi och Kikunga. De fördes till Nairobi och kvarhölls utan anklagelser i flera veckor, i strid med kenyansk lag, samtidigt som de förhördes "av amerikanska och andra säkerhetstjänster". Minst 85 deporterades sedan till Somalia, skriver HRW som i brev till Kenyas regering har klagat på hur de gripna behandlats.

"Av de deporterade har därefter åtskilliga skickats vidare till Etiopien, och det är inte känt var de finns", skriver HRW, som bland annat åberopar passagerarlistor från flyget. Gagnon betraktar de listade som försvunna i etiopiska häkten.

Det finns också svenskar bland de fängslade i Etiopien; några har lyckats kontakta anhöriga eller vänner. Utrikesdepartementet har haft svårt att få uppgifterna bekräftade och besked om var personerna hålls, men lovat agera för att deras rättigheter ska respekteras.

Etiopiska och somaliska styrkor understödda av helikoptrar drabbade på lördagen på nytt samman med upprorsmän i huvudstaden Mogadishu i den storoffensiv som inleddes för tre dagar sedan.

Etiopien hävdar att deras styrkor dödat 200 rebeller sedan anfallet inleddes i torsdags. Civila har också dödats och ytterligare ett hundratal skadats i vad Internationella rödakorskommittén säger är de värsta striderna på 15 år.

Tiotusentals människor har den senaste månaden flytt från staden.

TT

Mer läsning

Annons