Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotet störst mot Asiens floder

Annons

Fem floder i Asien som tillsammans försörjer 870 miljoner människor med vatten är bland de allvarligast hotade i världen. Dammar, avtappning och klimatförändringar kräver sin tribut, skriver Världsnaturfonden.

Yangtze, Salween-Nu, Indus, Ganges och Mekongfloden lider redan svårt av dessa hot, eller är på väg att drabbas hårt, enligt organisationen.

På listan över de tio svårast utsatta finns också Rio Grande/Rio Bravo och La Plata i Latinamerika, Donau i Europa, Nilen i Afrika och Murray-Darling i Australien.

Pittock tog som exempel regeringar som, när de oroar sig för att klimatförändringarna ska minska vattenflödena, bygger fler dammar för att samla mer vatten, vilket i sin tur resulterar i att mer vatten försvinner från floderna och till att nya ekologiska problem skapas.

Världsnaturfondens rapport pekar på avtappningen, dammarna och klimatförändringarna som de största hoten som kommer att påverka människorna mest, även om bland annat utfiskning och föroreningar också är mycket stora problem.

Fonden varnar för ödesdigra följder om situationen inte tas på allvar, med ökande risker för konflikter om tillgången på vatten liksom spridning av sjukdomar och krympande livsmedelsförsörjning.

TT

Mer läsning

Annons