Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotas av stening

Annons

Alf Gustavsson som blivit god vän med familjen är mycket arg och upprörd.

- Utlänningsnämnden bara stämplar och skickar iväg dem, trots att deras liv bevisligen är i fara om de återvänder till Makedonien.

Efter två och ett halvt år i Sverige ska familjen avvisas ur landet. En förnyad ansökan med nya uppgifter som stärker att familjen lever under dödshot har lämnats in.

- Den stämplades in hos utlänningsnämnden den 5 maj, samma dag beslutades att ärendet inte ska behandlas, de ska kastas ut, säger Gustavsson.

Familjen han talar om är Romer från Makedonien. Romer är en minoritetsgrupp som lever under starkt förtryck i Makedonien.

Föräldraparet i den aktuella familjen flydde sitt hemland 1992 på grund av trakasserier. De hamnade i Tyskland där de sökte asyl. Väntetiden i Tyskland blev elva år lång och paret hann skaffa barn. Efter elva års vänta kom beskedet att de inte får stanna i Tyskland. Efter ett nytt uppbrott sökte sig familjen till Sverige där en ny asylansökan lämnas in.

Flyktingkonsult Rune Perbo är familjens ombud. Det är han som skrivit och lämnat in den nya asylansökan som inom loppet av några timmar avslogs.

- De nya skälen att få stanna är starka. De kom fram efter att jag haft ett långt samtal med paret, säger han.

På grund av sin etniska bakgrund har inte kvinnan vågat berätta hela sanningen bakom flykten från sitt hemland. Skammen är för stor.

- Med stöd av en annan kvinna vågade hon öppna sig för mig, säger Perbo.

Kvinnan ägdes av en Albansk man. När kvinnan var fjorton år gammal hade denne lovat att gifta sig med henne och ta hand om henne.

- När hon blev gravid ändrade mannen sig. Han slog henne och nyttjade henne som slav, även sexuellt.

Hennes nuvarande man räddade henne ur misären och paret flydde. Efter det har den förre mannen hämnats genom att döda den nuvarande makens far. Broderna har misshandlats så svårt att han blivit psykiskt sjuk och modern och en syster är kidnappade och hålls fångna av förövaren.

- Det finns inga skäl att tvivla på sanningen i detta, åker hon hem så stenas hon till döds, säger Perbo.

Enligt utlänningsnämnden har situationen för Romer förändrats i före detta republiken Jugoslavien efter regimskiftet år 2000.

- De hävdar att lagen ändrats så att Romer har rätt att polisanmäla diskriminering. Men polisen där nere gör ingenting åt sådant, säger Perbo.

- De nya skälen för att de ska få stanna här i Sverige är mycket starka,

Rune Perbo uppger att han är överhopad med flyktingfall och att han inte kan ta på sig fler.

- Nu finns det inget jag kan göra för familjen, beslutet får inte överklagas. Det enda de kan göra är att gömma sig.

En vecka har familjen på sig. Då kallas de till ett så kallat återvändandesamtal med personal på Migrationsverket.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons