Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotas av rekordvite

Annons

Allting har ett attraktivt läge intill riksväg 70 och verksamheten har byggts ut undan för undan. Något som byggnadsnämnden i Borlänge inte ser särskilt positivt på, då kommunen anser att företaget inte har de lov som krävs.

Företaget hotas därför av ett vite på en halv miljon kronor om inte de krav kommunen ställt är uppfyllda senast den sista september i år.

Framförallt är det trafiksäkerheten som byggnadsnämnden fäster vikt vid, men även att angränsande mark tagits i anspråk.

Enligt stadsarkitekt Arne Ludvigsson är det en lång historia som ligger bakom det rekordstora vitet. Han känner inte till att kommunen tidigare aviserat så stora "böter".

- Vitet är för att understryka allvaret. Varje gång byggnadsnämnden medgivit något har det blivit ännu mer byggt. Även på mark utanför fastigheten.

- På någon del av byggnaden finns en tillbyggnad som det givits tillfälligt lov på. Utanpå denna har en till tillbyggnad gjorts utan bygglov.

Arne Ludvigsson säger vidare att det är trafiksäkerhetsfrågan som gör att nämnden ser så allvarligt på ärendet.

- Verksamheter utefter riksvägar har blivit allt mer uppmärksammade. Det finns olycksrisker. Kommer man från Gagnefhållet åker en del inte och vänder utan gör vänstersväng trots förbudet.

- Man kan också tappa kontrollen i en kurva och köra rakt in bland folk.

Lars Svantesson, Allting AB, har synpunkter på byggnadsnämndens agerande:

- Det blir aldrig bra hur jag än gör.

Han säger att verksamheten nu ska flyttas till en annan plats i Borlänge. Olika alternativ undersöks.

- Läget här är jättebra, men det finns inte mark för att bygga ut, säger Lars Svantesson.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons