Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotade att slå p-vakter

Annons

"Skaffa er ett riktigt yrke, nästa gång jag ser er ska jag nita er".

Med dessa hotfulla ord lämnade en 40-årig bilist från Södermanland en handikappsparkering utanför apoteket Liljan i Ludvika den 16 september i fjol.

Mannen var upprörd för att han råkat ut för en p-bot på 1000 kronor av en kvinnlig parkeringsvakt. Hon såg mannen ställa sin bil på platsen.

Föraren lämnade platsen haltande och vakterna tyckte att detta var okej. Efter några meter började mannen dock att gå normalt. Han vände sig om och flinade, berättar p-vakterna. När de sedan kontrollerat att handikapptillstånd saknades skrevs boten ut.

När sedan föraren av den felparkerade och bötfällda bilen kom ut från apoteket frågade han snopet "vad är det här?" P-vakten förklarade att han saknade tillstånd för den aktuella platsen. 40-åringen backade ut sin bil och riktade fronten mot de båda vakterna. Genom ett öppet bilfönster skrek han " skaffa er ett riktigt yrke, nästa gång jag ser er ska jag nita er".

De båda p-vakterna uppfattade orden som ett hot och anmälde händelsen till polisen. Förundersökningen ledde sedan till att manen åtalades för hot mot tjänsteman.

Mannen förnekar att han skulle ha hotat p-vakterna. Han skulle gå till en minutenautomat och trodde att han parkerade sin bil intill en handikapplats. När han såg att han tilldelats böter frågade han varför han hade fått boten.

Han säger att han då insåg att han parkerat fel. Arg och irriterad har han sedan yttrat "sluta djävlas dumskalle, skaffa er en utbildning och ett riktigt jobb". Han sade också att "det här är en fars". Han har inte hotat att nita någon.

Tingsrätten säger i sin bedömning att det inte råder någon tvekan om att bilen parkerats fel. De båda målsägarna har nära nog samständigt berättat vad åklagaren påstått i sitt åtal. Av den anledningen fann tingsrätten inga skäl att ifrågasätta berättelsen och fann åtalet styrkt.

Domen blev nu 50 dagsböter å 100 kronor samt 500 kronor till brottsofferfonden. Den felaktiga parkeringen kostade honom nu sammanlagt 6 500 kronor.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons