Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotade arter åter i vågskålen

Annons

Elefanter och tigrar. Ålar, hajar och koraller.

Dessa och andra hotade arters framtid ligger i vågskålen de kommande två veckorna när 171 stater möts i Haag för att reglera den globala handeln med vilda djur och växter.

Mötet är det fjortonde i ordningen inom konventionen om handel med hotade arter (Cites). Konventionen ger i dag helt eller delvis skydd åt drygt 5|000 djurarter och drygt 28|000 växtarter.

Det låter mycket, men debatten har alltid kommit att koncentreras kring ett fåtal karismatiska arter. I två decennier har den afrikanska elefanten stått högst på dagordningen och så är det även denna gång.

Bakgrunden är den massaker som elefanterna utsatts för på grund av handeln med elfenben. Runt 1930 fanns troligen cirka tio miljoner elefanter i Afrika. I dag återstår knappt 600|000.

Handeln förbjöds totalt 1989, men 1997 lättade Cites, trots motstånd från många länder, på restriktionerna då några länder i södra Afrika fick tillstånd att till Japan exportera ett större parti elfenben.

Ända sedan dess har motståndarna, ledda av Kenya, försökt få tillbaka totalförbudet, medan länderna i södra Afrika arbetar för att få sälja mer elfenben, nu även till Kina.

Motståndarna hävdar att tjuvjakten ökat i hela Afrika på grund av att marknaden åter öppnats. Ett system för att övervaka elefanterna och handeln är på gång men ännu inte helt klart, och frågan är nu hur länderna kommer att rösta.

EU med sina 27 röster har en nyckelroll, men det är oklart hur unionen kommer att agera. Möjligen kan det bli så att EU lägger ner sina röster.

En art som det troligen inte blir lika hård debatt om är ålen. Arten har minskat katastrofalt över hela sitt utbredningsområde i Europa och EU vill nu föra upp den på Cites-listorna för att få handeln reglerad.

TT

Mer läsning

Annons