Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotad, inlåst- och rånad

Annons

- Nu går det bättre, men jag är uppmärksam på vad kunderna gör, förklarade Marit lite senare på dagen och berättade att hon har svårt för kunder som kommer in i skoterhjälmar och hjälmhuvor.

De två rånarna som kom in i butiken i fredags eftermiddag hade just sådana hjälmhuvor, typ rånarluvor, och solglasögon.

Marits kollega satt i kassan och tog hand om en kund, Marit stod vid mjölkdisken. Hon registrerade en person med hjälmhuva och solglasögon.

- Jag var säker på att det var en skoterförare. Den här mannen gick bort mot kassan och Marit skymtade en annan person i vit overall.

- Jag vände mig om och såg rätt in i en pistol. Vad är det här för "tull" tänkte Marit som trodde att det var någon som skojade.

Mannen tog tag i Marits arm och drog med henne till kassan, samtidigt som han förklarade att det var ett rån. Mannen med pistolen kontrollerade kunderna och de två expediterna. Rånarna fick pengarna i kassaapparaten.

Då ytterligare en kund kom in i butiken blev denne nertvingad på knä, med pistolen riktad mot nacken.

Rånarna ville komma åt kassa-skåpet som fanns på övervåningen och Marit uppmanades att låsa upp det.

- Jag försökte ta det lugnt och ge dem det de begärde så att de skulle försvinna.

Marit blev inlåst i badrummet på övervåningen, sedan kom rånarna upp med kollegan och de fyra kunderna och alla låstes in i badrummet.

- Vi fick lämna ifrån oss mobilerna, berättar Marit. Men en av kunderna hade sin mobil kvar i skiddressen och med den kunde de slå larm, dels till butikens ägare Sören Landenberg som befann sig i Falun, dels till Marits kollegas man som larmade polisen. De två rånarna åkte i en röd Mazda och de greps senare av polisen i Trysil.

Jeanette Olsson var ledig i fredags eftermiddag, men hon åkte direkt till butiken då hon fick höra talas om rånet.

När hon kom dit var det kunder inne i butiken men ingen av personalen syntes till. Jeanette hörde inget ljud från övervåningen och tänkte att antingen ligger de döda där uppe eller också har rånarna tagit dem med sig. Jeanette fick ut kunderna ur butiken och ute på gården väntade de på att polisen skulle komma.

Marit och de andra instängda hade lyckats dyrka upp låset och det var en stor lättnad för Jeanette då hon fick se dem komma ner från övervåningen.

Marit berättar att hon känt sig stark hela helgen och sett fram emot att komma tillbaka till butiken. Gränsbua har öppet över helgerna men den här helgen fick de lov att ha stängt medan polisens tekniker undersökte lokalerna, de var också där i måndags och gick igenom övervåningen.

Marits kollega mår mycket dåligt efter rånet. Hon besökte butiken i måndags och gick runt där och kände sig för men åkte sedan hem. Marit har hela tiden varit inställd på att arbeta sig igenom krisen men det är inte lätt. Hon fick som sagt en kraftig reaktion då hon skulle ta hand om första kunden.

- Det sliter våldsamt. Jag har svårt med koncentrationen och känner rädsla då det kommer okända kunder.

Marit och kollegan får krishjälp på hälsocentret i Drevsjö.

- Jag vet att jag kan klara av svårigheterna, säger Marit Hjemgård.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons