Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hot skjuter fram Allardsrättegången

Annons

- Jag kan bara säga att Falu tingsrätt har bedömt skälen som så angelägna att rättegången ska skjutas upp, säger Per Borgblad.

Rättegången skulle fortsätta på måndag, men planeras nu att i stället återupptas den 4 november.

Anledningen är de "familjeproblem" som gör att Allards förre vd inte kunnat närvara vid rättegången.

Enligt SVT Gävledala har vd:n och hans familj utsatts för hot, eventuellt av personer som ska ha lurats att investera i företaget under vilseledande förhållanden.

I det åtal som kammaråklagare Gun-Britt Ström väckt mot vd:n, en konsult, en styrelseordförande, en styrelseledamot och en revisor, framgår att samtliga är misstänkta för grovt svindleri. De ska ha framställt företaget som betydligt mer framgångsrikt än det egentligen var för att locka finansiärer som skulle kunna rädda den anrika firman från konkurs. I stället ledde en skatterevision i företaget till en av de största ekobrottsutredningarna någonsin i länet.

Åtalet omfattar förutom svindleri även grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll i Allards verkstäder och dess moderbolag, Falu Bergslagsindustrier.

Rättegången inleddes den 28 september, då utan att vd:n var på plats. Men efter bara en dag sköts rättegången upp. Vd:n hade fortfarande hinder för att infinna sig och hans skäl ansågs vara så starka att tingsrätten gick med på att invänta honom.

Och nu har rättegången alltså än en gång skjutits upp.

Enligt nuvarande planering ska rättegången återupptas den 4 november. 40 dagar är avsatta till förhandlingar i Falu tingsrätt.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons