Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hot om undantagstillstånd i Pakistan

Annons

Pakistans regering hotar med undantagstillstånd sedan Högsta domstolens avsatte chef utmanat president Pervez Musharraf och gett oppositionen luft under vingarna.

Beslutet att avskeda Högsta domstolens chef, Ifthikar Chaudhry, den 9 mars har utlöst kraftfulla protester från först juristhåll, men sedan även den samlade oppositionen. Krisen har utvecklats till den kanske hittills största utmaningen mot Musharraf, som tog makten i en militärkupp 1999.

Högsta domstolen samlades på måndagen för att diskutera en protestskrivelse som Ifthikar Chaudhry lämnat in. I 132 punkter ifrågasätter han sammansättningen av ett särskilt råd inom domstolen som utreder anklagelserna om att han överskridit sina befogenheter. Domstolens möte ägde rum under ett stort säkerhetspådrag, även om inga demonstrationer planerats.

I helgen lockade Chaudhry tiotusentals åhörare vid ett möte i mångmiljonstaden och politiska centrum Lahore, där han bland annat sade att länder som inte är rättsstater är dömda att gå under.

Sent i söndags kväll mördades en ledande politiker i oppositionspartiet PPP. Qamar Abbas, provinsledare för PPP, sköts ihjäl i staden Peshawar tillsammans med en släkting. Mordet väcker farhågor om en blodig valrörelse inför parlamentsvalet i slutet av året.

Abbas familj misstänker en rivaliserande politikersläkt för mordet och pekade ut fem namngivna personer, bland dem två ledande företrädare för Awamis nationalparti. Abbas anklagades för mordet på en medlem av den släkten under en valrörelse för tio år sedan, men dömdes inte.

Våldsamheter förekommer ofta i samband med pakistanska val. På lokal nivå tar det sig ofta uttryck i personliga vendettor och släktfejder.

TT

Mer läsning

Annons