Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höstupptakt för Falupensionärer

Annons

Ett 60-tal glada pensionärer hade kommit till den traditionella upptakten.

- Höstupptakten med surströmming vid Stångtjärn har blivit en trevlig tradition, säger Anders Pettersson, ordförande för Faluavdelningen, tillika ordförande för länsföreningen med lokalavdelningar i Ludvika och Mora.

Upptaktsträffen inleddes med tipspromenad runt sjön med tolv kluriga frågor.

- Det var för mycket årtalsfrågor. Det blev rena gissningstävlan, förklarade Gullan Hammarsten, som svarade rätt på hälften av frågorna.

Efter tipspromenaden var det dags för träffens höjdpunkt - surströmming och inlagd sill - vid de vackert dukade borden i Stångtjärnsstugan.

Rolf Stenberg, som är vice ordförande i föreningen, fick äran att öppna burkarna, för säkerhets skull en bra bit ut i skogen.

- Det här är godis för stora pojkar, förklarade Rolf, tar upp en fisk ur burken och njuter i fulla drag.

- Vi har fem burkar - jag hoppas det ska räcka, säger Rolf och går in i stugan med läckerbitarna.

SPRF i Falun bildades någon gång på 80-talet. Från början var det enbart statsanställda som fick vara medlemmar i pensionärsföreningen.

Men så är det inte numera.

- Nej, i dag får vem som helst vara med, säger ordföranden Anders Pettersson.

- Vi har cirka 600 medlemmar i Falun, totalt i distriktet har vi tusen medlemmar, men vi har tappat mark de senaste åren, berättar Anders.

SPRF har en hel del aktiviteter för sig, bland annat trafiksäkerhet, vattengymnastik, boule och bowling. Dessutom brukar man ordna en och annan resa.

- Bowling är den verksamhet vi är mest aktiva i. Vi har till och med lag i seriespel.

- Vi arbetar också med att öka våra kulturella och konstnärliga kunskaper, så ett besök vid Kulturarvet och nya gruvstugan finns med i höstens planering, säger Anders Pettersson.

SPRF-föreningen sitter dessutom med i kommunala pensionärsrådet och landstingets pensionärsråd.

- Det är viktigt att vi pensionärer har möjlighet att göra vår röst hörd bland beslutsfattarna, säger Anders Pettersson.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons