Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höstlov med hyllning till Astrid Lindgren

Annons

Från måndag till och med fredag lockar Aveny med två Astrid Lindgrenfilmer om dagen, ett alternativ till blåsiga och ovädersfyllda utomhusaktiviteter...

Höstlov - det innebär inte skidåkning eller pulkabacke ens på våra utomhussportsinriktade breddgrader.

Nej, här finns faktiskt möjligheten att utan samvetskval gå direkt på det trivsamma afterski-temat, plocka fram raggsockorna, njuta av choklad med vispgrädde - och ägna sig åt intellektuella och kulturella inomhusaktiviteter.

Det här har kultur- och fritidsförvaltningen i samarbete med Ludvika Filmstudio tagit fasta på och erbjuder nu skollovslediga barn, föräldrar och andra som kan disponera sitt liv på dagtid en riktig filmfestivalvecka.

Måndagen inleds redan på förmiddagen med Barnen i Bullerbyn och senare Kalle Blomqvist och Rasmus.

Filmfestivalen har sitt ursprung i ett centralt förslag.

- Vi ville hedra Astrid Lindgrens minne, idén kom från början från filminstituet, förklarar kultur- och fritidschef Tommy Sellstedt.

- Vi pratade med Ludvika Filmstudio och biblioteket, och eftersom skidåkningen under höstlovet inte är så omfattande, bestämde vi oss för att erbjuda skollediga, skiftarbetare och andra som har möjlighet en riktig filmvecka.

Till trevliga upplevelser i ruggigt väder räknas definitivt känslan av att vara ledig och kunna gå på bio, konstaterade det här gänget och inventerade utbudet.

Flera regissörer står bakom de produktioner som visas under höstlovet.

- Olle Hellbom är nummer 1, säger filmstudions Jan-Olov Teijde.

Men under veckan finns också Tage Danielsson och Lasse Hallström representerade i sagofilmsform, där Ronja Rövardotter, Bröderna Lejonhjärta och Karlsson på taket, bland annat, gör entré på bioduken.

- Astrid Lindgrenfilmer är säkra kort, jag vet inte varför funderar kultur - och fritidschefen.

- När vi köpte in filmer till utlåning valde vi Astrid Lindgrens verk, även om vi tänkte att "dem har förstås alla".

- Men de har varit utlånade hela tiden, vissa av dem mer än 200 gånger.

Redan vecka 46 fortsätter biblioteket på Lindgrentemat under barnboksveckan, då man firar Pippi Långstrump.

Priset för filmfestivalens alla Lindgrenklassiker är högst överkomligt. Med ett kort à 20 kronor kommer man in på veckans alla föreställningar, lovar Moa Borén.

- Får vi 100 personer per föreställning är vi nöjda, säger Sellstedt som också hoppas att filmfestivalveckan blir en tradition i framtiden.

För att det här med bio är något alldeles speciellt är alla överens om, när tv-utbudet är det som dominerar till vardags.

- När man sett hur en del barn reagerar bara över den stora bioduken, förklarar Jan-Olov Teijde och minns ett barn som nästan studsade av lycka.

- "Vilken stor video" utbrast han.

Film på bio blir alltmer uppskattat.

- Det kommer rapporter om att intresset ökar runtom i landet. Det är dessutom ett socialt nöje, kanske har man tröttnat på att titta ensam...

Filmfestivalen pågår från den 29 oktober till och med 1 november. På Avenyduken uppenbarar sig förutom de klassiska Lindgrenbarnen Lotta, Pippi, Ronja och Emil också en tecknad Pippi Långstrump.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons