Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höstlov eller långhelger?

Annons

- Det var ju inte riktigt meningen, då blir det ju inget lov för barnen, säger Stefan Linde, skolchef i Älvdalens kommun.

Höstlovet infördes bland annat för att barnen skulle få en chans att ladda batterierna under årets mest mörka och ruggiga period. Men enligt Stefan Linde är det alltför få barn som har möjlighet att utnyttja det här lovet till att bara vara hemma. Föräldrarnas ledighet räcker inte till.

De barn som inte går på fritids, får klara sig själva och en del "hänger på byn".

- Nu får föräldrarna bestämma. Det är ju alltid så att föräldrarna och barnen får anpassa sig efter skolan, men nu kanske skolan måste anpassa sig efter deras önskemål, säger Stefan Linde.

Frågan om att på försök ta bort höstlovet har skickats ut till föräldarna i brev.

- Mitt förslag är att vi i stället ska ge barnen fem långhelger. De lovdagarna kommer vi att ordna sagostunder för de yngre och andra aktiviteter för de äldre barnen på biblioteket, säger Stefan Linde.

Synpunkterna ska vara inne senast den 15 november.

- Jag har bett dem som inte vill ha denna förändring att höra av sig. De som tycker att förslaget är bra behöver inte göra något, säger Stefan Linde.

Hittills har skolchefen fått in 10-15 negativa svar från de 800 barnens föräldrar.

- Om utfallet blir positivt så ska jag ta upp saken med personalen på skolan.

- Vi är ju till för barnen i första hand och om detta kan göra det bättre för barnen så ska vi rätta oss efter dem, säger Stefan Linde.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons