Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höskullen blev till en teaterlada

Annons

På Wikgården i Österfors har den gamla höskullen förvandlats till teaterlada.

Under midsommarhelgen framförde byns framtid - 17 barn och ungdomar mellan fyra och 14 år - en musikal inför en entusiastisk publik från Österfors, Danmark, Norge och Peru.

Den kommunala musik- och dansskolans framgångar påverkar kulturlivet ute i byarna.

I Österfors har ungdomarna ordnat ett eget dans- och musikalläger.

Edith Sjönneby, 13 år, Hanna Hellquist, 12, och Matilda Hellquist, 14 - byns svar på dansskolans Stina Axelsson - har under våren och försommaren skrivit en musikal, valt musik, gjort danser och inte minst övat med sina yngre och jämnåriga kamrater.

Under vårens festligheter i byn har invånarna erbjudits glimtar från föreställningen och under midsommarhelgen var det stor galapremiär på Wikgårdens höskulle. Dagarna före premiären var förberedelserna intensiva och några föräldrar hade engagerats för matlagning och servering.

- Vi har affischerat på byns anslagstavla, berättade Edit före premiären.

Och trots att stegen upp till skullen inte är av den direkt stabila typen blev publikutrymmet överfullt och omkring 60 besökare kunde ta del av en musikal med mycket dans och sång.

- Ungdomarnas musik- och dansverksamhet skapar bra sammanhållning och bidrar till gemenskap och trivsel i byn, konstaterar Ediths mamma Maria.

Bland besökarna fanns inte bara bybor, utan också tillfälliga besökare från stora delar av Sverige samt från Danmark, Norge och Peru.

Ensemblen har långt framskridna planer på en fortsättning nästa år, om inte tidigare, men Edith och hennes kamrater, som gett egna shower under fem tidigare somrar, har börjat ställa en del krav.

- Jag har fått klart för mig att showgruppen anser att det behövs en rejäl trapp och större publikutrymmen, säger höskulleägaren, Ediths pappa Erik, med ett leende.

Mer läsning

Annons