Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Hos oss får ni köra

Annons

I gårdagens tidning gick Hedemorapolisen ut med en varningssignal till stadens trafikanter; se upp med de små motorcyklarna som börjar bli synliga på gatorna.

- Ja, där ska man inte åka, instämmer Anders Eriksson från SMK Hedemora. Det kan vara livsfarligt. Som bilist ser man knappt de små cyklarna, särskilt inte om de dyker upp vid sidan av bilen.

- Dessutom är det olagligt och kan få oerhörda konsekvenser för dem som kör, varnar han - inget körkortstillstånd.

Eriksson berättar att han själv har köpt ett par små motorcyklar till sina grabbar, men att de endast får åka på inhängnat område, såsom Hamrebanan.

- Vi är några stycken från SMK som träffas där två dagar i veckan för att köra med dem.

Minimoto har blivit väldigt populära i Sverige berättar Anders Eriksson.

- Det finns ett hundratal importörer i Sverige och en uppsjö av cyklarna i södra Dalarna.

Han berättar att minimoto är en roadracingcykel som ursprungligen kommer från Italien, men att den var lite för dyr för att bli någon riktig hit.

Då började kineserna tillverka en billigare variant som slog lite bättre.

- Efter det har det kommit kopior på kopior från Kina, och nu kan man få tag på en kinamoto för ett par tusenlappar, säger han. De har blivit väldigt populära, vilket samtidigt skapar problem eftersom den körs på fel platser.

Trots att cykeln är så liten är den ämnad för en vuxen person.

- Det handlar väl om typiska pojkfasoner, säger Eriksson. Att kunna bygga en så liten roadracingmaskin som möjligt för vuxna personer. Tjusningen ligger i att kunna behärska en så liten cykel. Det blir en annan fartupplevelse.

Cykeln går i 60 till 70 kilometer i timmen, maxvikten är 150 kilo berättar han. Den har ingen fjädring, så särskilt skön att åka på är den förstås inte.

- Men som sagt, en utmaning.

Det körs också tävlingar på dessa smååk. Det sker oftast på gokartbanor. Även SMK Hedemora funderar på att arrangera något på gokartbanan framöver. För att locka dem till rätt plats.

- Som motorklubb vill vi inte ha cyklarna ute på stan. Det drabbar bara oss som klubb, säger Anders Eriksson.

SMK Hedemora har gjort en stor satsning på yngre barn, byggt bana för radiostyrda bilar där alla har möjlighet att delta.

Just nu bygger de en BMX-bana vid motorstadion, allt efter barnens egna önskemål.

- De som vill åka minimoto är välkomna att kontakta oss för information. Hos oss får ni köra.

BERIT ZÖLLNER

Mer läsning

Annons