Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hos oss får du älta samma sak tio gånger om"

Annons

I Falun har Brottsofferjouren runt 25 aktiva medlemmar. De arbetar helt ideellt med att stötta alla som utsatts för någon form av brott.

- Oftast är det första gången du blir utsatt för ett brott som behovet är störst, säger Lillian Eriksson.

Brottsofferjouren i Falun arbetar med två viktiga frågor, det ena är stöd och hjälp till brottsdrabbade. Det andra är vittnesstöd i tingsrätten, där medlemmarna finns till hands för att hjälpa vittnen före och efter vittnesmålen. Föreningen arbetar under tystnadsplikt och många av medlemmarna har tidigare bland annat jobbat inom vård och omsorg, även före detta poliser finns bland de ideellt engagerade.

- Det är så olika hur vi arbetar. Vissa personer kan behöva jättemycket stöd och samtal, ibland räcker det att vi pratas vid på telefon, säger Lillian Eriksson.

Inget problem är för stort eller för litet. Oavsett om det handlar om ett villainbrott eller om någon blivit misshandlad så är föreningens uppgift densamma.

- Hos oss får du älta samma saker tio gånger om och mer om du vill. Vi fyller funktionen av att vara den som lyssnar, säger Lillian Eriksson.

Nyligen har Brottsofferjouren i Falun tilldelats 50 000 kronor av Falu kommun. Ett välkommet bidrag för föreningen som helt är beroende av bidrag från medlemmar och andra bidragsgivare för att bland annat kunna ha en egen lokal för verksamheten.

-Vi gör det här för att det känns bra att få hjälpa andra. Vi som medlemmar finns här som medmänniskor utan att det kostar något, säger Lillian Eriksson.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons