Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hos Möllbergs på Gonäsheden behöver man aldrig köpa ägg

Annons

Paret har den stora förmånen att dagligen få ta del av äkta hemägg. Ute i det fria på gården knallar i dag ett 30-tal färggranna hönor med tre kavaljerer.

- Just till påsk har det dock blivit en rejäl nedgång i produktionen, konstaterar Bengt. Vi skulle nog behövt 200 höns för att kunna svara upp till alla som vill ha ägg till helgen.

Fyra - fem ägg per dag är allt vad besättningen klarar av efter ruggningen.

Att det är något alldeles speciellt med äkta ägg från landet vet alla som prövat.

- Det är ungefär som att jämföra vin och vatten. Det är inte enbart smaken som är läcker utan även färgen på gulorna.

Bengt är ute och ser till sina skyddslingar i den svaga vårsolen. Hönorna sprätter av glädje i det första lagret av upptinat jord och gräs. Intet litet kryp går säkert för Agda och hennes kluckande kamraters glupska blickar.

- Det är inte minst den varierande kosten som gör äggen extra goda. Dessutom har vi lite knep för att få fart på "kulorna".

- Det blir kokta makaroner varannan dag liksom majs. Då trivs hönorna lite extra, avslöjar Bengt.

I hönsgården finns även tre ståtliga tuppar varav en är riktigt folkilsk. Så ilsk att Inga-Britt inte törs att vittja redena på dagarna om den herren finns i närheten.

- Så är det och ärligt talat är jag lite småskraj själv när tuppf-n är i närheten, erkänner Bengt. Han flyger rakt upp och hugger och det är inte roligt.

- Risken är nog stor att jag decimerar antalet tuppar framöver och då ligger den grabben inte speciellt bra till.

Många drömmer säkerligen om att ha egna höns. Något större arbete är det inte. Några reden till hönorna, en liten inhägnad och några skålar med vatten och spannmål.

- De måste ha torrt under fötterna i hönshuset och det måste även finnas fri tillgång på snäckskal och värpfoder. Något mer behövs inte.

Mycket mer behövs alltså inte för att få egna läckra ägg till kastrull och stekpanna.

Bengt Möllberg omtalar att han under de senaste 30 åren aldrig haft några problem med räven eller rovfåglar.

- Det är ingen som törs närma sig hönsgården så länge som vi har en tupp som är galen, skrattar Bengt i den snåla vårsolens sken!

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons