Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hörselkön i Dalarna ska kortas

Annons

För efter en lång tid av ständigt ökade köer och brist på audinomer ser det plötsligt mycket ljusare ut på länets hörcentraler.

- Vi har den senaste tiden anställt fyra nya audionomer vilket kommer att märkas omedelbart i form av kortare köer. Vi har tidigare haft fyra vakanta tjänster, berättar Gunilla Fransman, verksamhetschef för hörcentralen.

Inte nog med det. landstinget har precis avslutat en upphandling där ytterligare utprovningar av hörapparater köps in.

- Vi har tecknat avtal med ett privat företag från Stockholm som kommer till Dalarna och gör 300 utprovningar. 75 av dessa ska precis dra i gång i Mora.

I Mora har det därför ljusnat betydligt. Dels har detta privata företag redan tidigare gjort 100 utprovningar, som precis håller på att avslutas. Dessutom började två nya audionomer att arbeta i Mora i måndags.

- Det märks redan nu i Mora. Förr kunde de med förtur få vänta åtta-nio månader på utprovning i Mora. Nu har den som väntat längst och har förtur, väntat sedan i slutet av mars. Så där har det verkligen hänt jättemycket, säger Fransman.

Den längsta väntetiden finns nu i Falun och Ludvika. Där är väntetiden för utprovning ett och ett halvt år för patienter som inte har förtur.

- Köerna kommer att minska direkt efter semestrarna. Målet är att patienterna inte ska behöva vänta mer än tre månader. Dit når vi inte direkt, men vi strävar fortfarande mot det målet, säger Fransman.

En utprovning av en hörapparat är inget som sker omedelbart.

- Nej, det normala är att det tar fyra till sex månader innan patienten provat ut sin hörapparat. I snitt behövs det tre-fyra besök innan allt är klart.

Hörcentralen jobbar sedan en tid tillbaka på ett nytt sätt. Det innebär att patienterna direkt de får sin remiss ska få en behovsanalys.

- Målet är att alla ska kunna få sin behovsanalys inom en månad. Därefter sätts de upp på väntelistan för utprovning av en hörapparat. När vi började med detta ökade köerna till utprovningarna rejält. Men patienterna slapp i alla fall gå och vänta månad efter månad på att få ett besked.

Antalet personer som behöver en hörapparat fortsätter att öka.

- Under förra året provade vi ut 2 906 hörapparater till 2 252 patienter. Det var 255 fler utprovningar jämfört med året innan, trots att vi hade brist på personal.

Antalet personer som med hjälp av valfrihetsremiss söker sig utanför länet har också ökat.

- Vi har haft 265 valfrihets-

remisser i år, de flesta i Västerås och Örebro, berättar Fransman.

När det gäller valfrihetsremisser har landstinget också gjort ett avtal med en privat vårdgivare i Västerås om möjlighet till minst 450 utprovningar det närmaste året.

- Det känns jättebra att vi nu äntligen ser att vi kan börja korta köerna igen, säger Fransman.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons