Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hörsammar protest

Annons

Nu är det kamp som gäller. De boende kring Amungen tänker inte längre finna sig i det låga vattenståndet i sjön. De försöker nu på olika sätt angripa problemen utan att för den skull hamna på kollisionskurs med kraftbolagen och Dalälvens vattenregleringsföretag, DVF.

Till att börja med vill de bilda en förening med folk som bor kring de reglerade sjöarna i området.

- Och vi vill att representanter från föreningen ska sitta med vid DVF:s möten och där få framföra våra åsikter och information om vattennivåerna, säger Bo Lind-qvist.

I går träffade han chefen för länsstyrelsens miljövårdsenhet Stig-Åke Svenson för att diskutera problemen och lämna över protestlistor från de boende. 350 personer har redan skrivit under dem.

- Och det kommer fler namn hela tiden, säger Bo Lindqvist som nu också skickar kopior på protestlistorna till kraftverksägarna och DVF.

Förutom att bryggor och båthus hamnar på torra land och att badmöjligheterna förstörs så påverkas miljön mycket svårt, framhöll Bo Lindqvist. Gäddorna leker bland annat inte som de ska då deras lekplatser är förstörda. Och det ligger mängder med döende och torkade musslor och stinker i gyttjan. Att miljön påverkas är skälet till att de boende vänder sig till länsstyrelsen.

- Vi vill ha länsstyrelsen på vår sida. Det är akut att få en ändring av vattennivån till stånd, säger Bo Lindqvist.

- Era krav är helt rimliga men det är regleringsföretagen som har rätten på sin sida, säger Stig-Åke Svenson.

Men länsstyrelsen har ett tillsyns-ansvar utifrån miljöbaken och har redan tittat lite på problemen. Vad gäller Amungen så är det inte en vattendom som avgör nivån utan en häradsdom.

- Och den tillkom under en tid då det inte togs den hänsyn som det gör i dag, säger Stig-Åke Svenson.

Men ska en vattendom eller i det här fallet häradsdom ändras så har kraftbolagen rätt att kräva ersättning av staten för förluster. Enligt en del domar som fällt ska de dock bjuda på en förlust på 20 procent. Men blir det mera kan det bli mycket kostsamt för staten, påpekar Stig-Åke Svenson.

- Och det tråkiga är att staten inte avsatt några pengar för sådant här, säger han.

Men länsstyrelsen ska ändå ta kontakt med kammarkollegiet för att se om det är rimligt att begära en omprövning av häradsdomen.

DVF och de boende har också delade meningar om hur mycket vattennivån i Amungen sänkts. De boende hävdar att det är lägre nu än förra året vilket DVF förnekar. Länsstyrelsen ska även titta på den frågan, lovade Stig-Åke Svenson.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons