Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hör vår bön - högre lön"

Annons

Även om sektionen har närmare 900 medlemmar, varav cirka 500 fast anställda hos kommunen, betecknades uppslutningen på Vasatorget som överraskande stor.

Uppgifterna går isär, men någonstans mellan 200 och 300 kommunalare valde att ägna en del av fredagen till att understryka sitt missnöje med lönerna.

Kommunalrådet Leif Nilsson befann sig också på Vasatorget i lagom tid för att delta i demonstrationståget. Men han valde att stanna på torget och visa sitt stöd på det mer stillsamma sättet.

Han var också väl medveten om att de föreslagna höjningarna av politikerarvodena i kommunen kommer i ett känsligt läge. Hans egen lön är ju föreslagen en sammanlagd höjning på närmare 30 procent.

- Men jag tycker att kommunanställda har låga löner, och deras argumentation är riktig.

- Men det måste också skapas system möjliggöra högre löner, påpekade Nilsson med hänvisning till det stålbad kommunens ekonomi befinner sig i.

Demonstranterna som tågade Vasagatan ner och via Trädgårdsvägen och Torggatan tillbaka upp till Vasatorget var dock helt på det klara med att lönerna ska ökas redan i år.

Och det kommer inte sättas några fingrar emellan när det gäller lönekraven.

- Vi kommer att löpa hela linan ut om det krävs, klargjorde Rågher Thelin efter appellmötet.

I sitt tal till demonstranterna skanderade Thelin att pengarna finns bara viljan finns.

Hur det är bevänt med viljan hos den egna kommunen är oklart.

- Men jag tror att kommunkassan tål en lönehöjning på 5,5 procent, tillade han.

Nämnas kan att det generella lönepåslaget i det flerårsavtal som revs upp av kommunalarbetareförbundet tidigare låg på 3,5 procent.

En höjning med två procent beräknas för Smedjebackens kommun kosta närmare 1,5 miljon kronor utöver de 3,5 miljoner kronor som finns anslaget i budgeten.

Att politikerarvodena höjs i ett läge då kommunals medlemmar slåss för högre löner möts inte av alltför skarp kritik av fackbasen, och kommunpolitikern, Rågher Thelin.

- Den föreslagna höjningen av arvodena handlar väl om en anpassning till nivån i andra kommuner.

- Men, tillägger han, den anpassningen kan samtidigt uppfattas som en signal om att det är dags att anpassa kommunalmedlemmarnas löner till andra grupper i samhället.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons