Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppkampanj - för fredens skull

Annons

För någon vecka sedan kunde man läsa en debattartikel av före detta lagman Peter Grunler med rubriken Ärkebiskopen som bojkottar. Jag känner igen argumentationen från efterkrigstidens svenska opinionsbildning.

Chefredaktören vid DN Herbert Tingsten förde fram argument som starkt bidragit till att skapa vår bild av Mellanöstern. Han ger följande skäl för Israels existens bland annat i sin bok Det hotade Israel: Den historiska rätten. Judarna förlorade sitt hemland under romartiden, men många släppte aldrig tanken på att en gång få återvända. Detsamma kan sägas om de araber som blev hemlösa efter 1948. De förlorade också sitt land och har svårt att släppa drömmen om att en gång få återvända hem.

Kulturarbetets rätt för Tingsten också fram. Genom att rycka upp Palestina ur vanvård och förfall har judarna gjort sig förtjänta av en egen stat i detta land. Så skriver chefredaktören för DN så sent som 1967! Det är ett häpnadsväckande påstående av flera skäl. Dels skapar det en bild av dåvarande Palestina som vi som då reste i området inte känner igen. Dels uttrycker det ett kolonialt tänkande som är orimligt. Skulle i så fall även de europeiska stormakterna ha behållit sina kolonier i världen med motiveringen att man infört skolor, viss sjukvård och annat från det Västerländska samhället? I så fall skulle de vita med den sortens logik ha behållit sin överhöghet i till exempel Sydafrika och hållit fast vid apartheidsystemet.

Slutligen för Tingsten fram lidandets rätt. Det förtryck som enhetssamhällets Europa utövat gentemot det judiska folket är avskyvärt och skamligt. Historien lär inte glömma Hitlertidens försök till utrotning av det judiska folket Men det rättfärdigar inte andra människors stora och långvariga lidande. De stod dessutom helt utanför.

Till dessa argument kan man kanske tillägga ett religiöst argument. Den kristna högern ser ofta upprättelsen av staten Israel som en fullbordan av profetian om yttersta tiden och det messianska riket. Det är minst sagt svårsmält för alla kristna araber i området och ger en religiös legitimitet till erövringar och maktutövning. Att Ulf Ekman befinner sig i området är ingen tillfällighet.

Det finns ett starkt och avgörande skäl till Israels existens och det är att Israel finns där som ett historiskt faktum sedan 1948. Också arabstater inser detta, erkänner staten Israel och är beredda att förhandla om fred. Utmaningen ligger i att komma överens om var gränser ska dras. Allt som försvårar den processen försvårar också fredsprocessen. Det är vad muren och bosättningen på Västbanken handlar om.

Konflikten i Mellanöstern har många bottnar och infallsvinklar. Att föra fram ensidiga och förenklade ståndpunkter bidrar inte till fred.

Vi som stöder Hoppkampanjen erkänner och bejakar självklart Israels existens.

Vi tar avstånd från terroraktivitet i alla former. På den vägen skapas ingen fred. Det gäller självklart också självmordsbombare.

Vi tar inte avstånd från staten Israel men bojkottar israeliska varor som produceras i judiska bosättningar på Västbanken, eftersom dessa strider mot folkrätten, mot FN:s resolutioner och försvårar och omöjliggör fred och samexistens.

I Folke Bernadottes anda, i enlighet med FN:s resolutioner, EU:s överenskommelser och i samverkan med våra samarbetspartners både på Västbanken och i Israel har vi tagit detta initiativ. Vi gör det för människovärdets, rättens och fredens skull.

ANDERS ÅKERLUND

Mer läsning

Annons