Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppfullt - med studs

Annons

Sedan studsmattan kom på plats i trädgården på Krokvägen har det blivit en hel del hoppande.

- Och Linnea kan göra volter, berättar Axel.

Studsandet är en både rolig och svettig sysselsättning - några minuter på mattan får verkligen fart på flåset. Ett lekfullt sätt att träna koordination, balans och kondition. Och inte farligt om man gör som familjen Momqvist och sätter upp säkerhetsregler.

Studsmattorna har funnits på marknaden ett tag men förra sommaren kom det riktigt stora genomslaget. En utveckling som ser ut att fortsätta i år. Förra veckan sålde Ica Maxi i Borlänge ut ett helt parti studsmattor på ett par timmar. Efterfrågan är stor.

Barnfamiljer är de vanligaste kunderna. Men allt fler äldre använder studsmattan som träningsredskap. Inte minst de som vill träna volter och skruvar inför snowboardsäsongen.

Men vad ska man välja, om man nu bestämt sig för att ge efter för ungarnas tjat eller sin egen hopp-lust? Studsmattorna finns nämligen i olika prisklasser, från strax över tusenlappen till över 5 000 kronor.

Som vanligt handlar det om att man får betala för kvalitet. De allra billigaste studsmattorna har färre fjädrar och ofta tunnare matta och benställning. Med storlek, antal fjädrar och kraftigare material stiger priset.

På de vanligaste modellerna varierar antalet fjädrar mellan 72 och 108. Tumregeln är: Ju fler fjädrar, desto bättre studs.

Prisexempel på en rejäl matta med 108 fjädrar och kraftig stoppning är 5 495 kronor. En lika stor matta (4,3 meter i diameter) med 96 fjädrar kan kosta 3 000-4 000 kronor.

Farorna, då? Ja, det finns rapporter om allvarliga olyckor, med barn som slagit huvudet i grenar och till och med fått en lunga punkterad. En läkarstudie för något år sedan visade att de allra vanligaste hoppskadorna var arm- och benbrott.

Men på akuten på Falu lasarett har man inte upplevt någon rusning av patienter som skadat sig på studsmattan.

- Kanske har vi haft tur. Men jämför man med andra aktiviteter som inlines-åkning och bollsporter, har skadorna hittills varit mycket färre, säger Monica Sundberg, avdelningsföreståndare på akuten.

Några säkerhetsbestämmelser för studsmattor finns inte. Var och en får själv ta ansvar och sätta upp regler.

- Men med sunt bondförnuft kommer man långt, konstaterar Ulf Öyen, försäljare på Intersport i Falun.

- Är man för många på mattan kan man hoppa på varandra och risken finns att den som är liten och lätt flyger av, fortsätter han.

Viktigt att tänka på är också att inte hoppa från mattan ner på hårda marken. Något som kan ge skador både akut och på sikt.

- Därför kan det vara bra att köpa en stege till mattan, säger Ulf Öyen.

Ett annat tillbehör som ökar säkerheten, inte minst för den som har små barn, är ett skyddsnät.

En studsmatta monteras ihop på 30-45 minuter. Skyddsöverdrag finns att köpa till de flesta modeller. Inför vintern monteras mattan och fjädrarna ner, medan stålställningen oftast tål att stå kvar ute.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons