Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppfullt för Lugnet, hopplöst för skolan?

Annons

Efter förra riksdagsvalet visade Sifos valundersökning att den enskilt viktigaste frågan var "satsningar på skolan". Våra politiker gav också tydliga löften. I höstas anordnade Lärarförbundet ett upprop mot tänkta nedskärningar i skolan. Vi fick gensvar från tusentals föräldrar. Budskapet är klockrent! Falu kommuns föräldrar, tillika väljare och skattebetalare, vill satsa på skolan, men allt det här tycks våra politiker redan glömt bort.

Vi häpnar när kommunalrådet Johnny Gahnshag stolt deklarerar: "Nu satsar vi på Lugnet!"

Gahnshag vill bygga en bergbana till hoppbackarna, ett vattenmagasin för konstsnö (för det finns aldrig någon naturlig snö när man anordnar tävlingar), en ny stor infart, en utomhusscen och en motionscentral. Folket jublar! Knappast! Har du också en inneboende dröm att få ta bergbanan upp till hopptornen? Inte? Finns det någon mer än Gahnshag som på allvar tror att detta ska bli en publikmagnet? Lugnet är inte precis någon alptopp! För vår inre syn ser vi Gahnshag och Faluns tre backhoppare köa till kabinerna. Finns det någon mer som vill åka med?

Politiker, vi förstår att många tycker att Lugnet med hoppbackar och skidstadion har ett symbolvärde. De är på sätt och vis ett varumärke. Låt därför hoppbackar och skidstadion förbli orörda tills vi har råd med annat. Låt planerna på bergbanan dö ut! Låt backhopparna fortsättningsvis ta trapporna, så får de starka ben! Varför göra snö på konstgjord väg? Varför ska Falu kommun betala för en riksangelägenhet? Förlägg skidspelen till ort med natursnö och sluta inbilla er att Falun är Sveriges metropol för vintersport! Låt bli att bygga en ny stor infart! Den behövs ändå inte när anstormningen till bergbanan uteblir! Låt barnartikeln gälla och tänk på barnen innan Ni fattar överilade beslut!

Med andra ord, låt pengarna i stället gå till satsningar i skolan! Det är att investera för framtiden!

Politik handlar om prioriteringar. Beslut ska vägas mot varandra! Alla förnuftiga människor inser att man inte köper extravagant lyx om man inte har råd med kärnverksamhet. En familj köper inte en Rolls Royce om man inte kan mätta sina barn. Politiker borde inte köpa en bergbana om de inte har råd med lärare. Hopp på Lugnet, eller hopp om lyckad skolgång?

ÅSA BENGTSSON

Mer läsning

Annons