Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppet ute sedan fartyg sjönk

Annons

Det norska fartyget Bourbon Dolphin har sjunkit till 1|100 meters djup. Hoppet om att kunna bärga någon av dem fem skandinaviska sjömän som troligen fanns kvar ombord är av allt att döma ute.

Haveristen, vars kantring häromdagen tros ha kostat sju norrmän och en dansk livet, skulle ha bogserats till grundare vatten på måndagen. Nu tog hon i stället med sig många frågor ner i mörkret.

Varför Bourbon Dolphin sjönk var på kvällen oklart.

Haveristen har tidigare varit fästad vid oljeplattformen Transocean Rather med kättingar.

Enligt rederiet gjordes ingenting som kan ha utlöst det som skedde, och bogseringen hade inte inletts. Planen var att flytta fartyget när det ljusnade på måndagsmorgonen.

Rederiledningen satt tillsammans med fyra anhöriga till de saknade sjömännen när beskedet kom att fartyget gått till botten.

Tre av besättningsmännen har hittats döda medan sju av de 15 ombordvarande räddades och på söndagen flögs hem till Norge. Det anses uteslutet att de sista fem har överlevt. 14 av de 15 ombord var norrmän.

Underhållsfartyget Bourbon Dolphin befann sig i närheten av oljeplattformen Transocean Rather, cirka 75 nautiska mil (knappt 14 landmil) väster om Shetlandsöarnas nordspets, när det slog runt i torsdags.

TT

Mer läsning

Annons