Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppet ute för 32 Spendrups anställda

Annons

- I spåren av detta är risken stor att vi i framtiden endast kommer att ha en enhet i drift.

Vad är det som talar för Grängesberg?

- Inte mycket mer än vår kompetens. Wårby ligger i Stockholm där marknaden finns. Vi i vår tur har inte någon närmarknad och därmed betydligt högre transportkostnader, konstaterar Eriksson.

Facket har hela tiden hävdat att det inte råder någon överkapacitet i Grängesberg.

Siffran 32 är en alldeles för hög siffra för att produktionen ska kunna fortsätta utan större störningar.

- Enligt våra beräkningar skulle det röra sig om högst 22 tjänster. Men detta är tyvärr något som företagsledningen inte vill lyssna på, suckar Ivan Eriksson.

Fem personer har lämnat företaget på senare tid. En del av dessa var några av de 32 som varslats.

- Under året har kollektivsidan i Grängesberg reducerats med 20 procent när det gäller tjänster. Var och en förstår självklart att detta är en utveckling som närmast kan betraktas som katastrofal för våra medlemmar, understryker bryggeribasen.

En liten strimma av hopp gavs dock i mitten av veckan när regeringens alkoholutredare, Kent Härstedt, uppgav att en utredning kring skatterna på öl och vin ska tillsättas.

- Risken är att denna kommer för sent. Den nya utredningen måste vara klar och antagen innan årsskiftet för vårt vidkommande.

- Företaget lägger sin budget och finns ingen skattesänkning klar innan budgeten så är vi i Grängesberg riktigt illa ute.

Ivan Eriksson är mycket kritisk till att man endast tagit upp en sänkt spritskatt i sammanhanget. På måndag presenterar statsminister Göran Persson storleken på den sänkta spritskatten.

- Detta går helt och hållet stick i stäv med landets alkoholpolitik. Om starkspriten sänks är risken stor att volymerna ökar betydligt mer än om skatten på öl och vin hade sänkts.

Den 31 augusti försvinner alltså ytterligare 32 tjänster vid Spendrups i Grängesberg.

En ytterligare sänkning av marginalerna är enligt bryggarbranschen omöjlig. Fortsätter tappet kan detta innebära dödsstöten för Grängesberg.

- Vi måste ha en skattesänkning på ölet för att överleva. Detta är ingen nyhet, men i dagsläget mer tydlig är någon gång tidigare, betonar Ivan Eriksson.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons