Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppet står till Tyskland

Annons

I torsdags fanns åtta lediga jobb anmälda på arbetsförmedlingen; en säljare, lokalvårdare, grävmaskinist, kock eller kokerska, tidningsbud, miljö- och byggnadschef, miljö- och hälsoskyddsinspektör samt en arbetsterapeut.

- Vi har sökt en arbetsterapeut i nio månader men ännu inte fått tag på någon lämplig person, berättade Rainer Ripper, kommunens personalchef. Arbetsförmedlingen har till och med lagt ut annonsen på Tyskland och ett till sådant försök ska göras.

- Jag brukar framhålla Rainer som ett bra exempel på att man kan få tag på lämpliga personer utomlands, Rainer kommer från Tyskland, förklarade kommunalrådet Gunnar Magnusson.

Många företag hade bjudits in till mötet men endast två var representerade, Rågsvedens såg och Hulåns snickeri.

Stig Hellberg från Falun som representerade verkstadsindustrin är optimist då det gäller företagens framtid.

- Om ett par år kan det vara kö av arbetsgivare som söker folk här, sa han.

Hulåns snickeri som sysselsätter 44 personer har kört för fullt och med övertid ett tag.

- Men vi ska lägga oss på en vettigare nivå nu, berättade Ola Engman.

Snickeriet som tillverkar glasade partier för kontorsinredning hade en liten svacka i höstas då tre personer sades upp, men företaget fick snart ta in fem nya.

- Det kan vara svårt att få tag på kvalificerat folk, men vi har bland annat fått två maskinsnickare från Älvdalen, förklarade Ola Engman.

Att företagen får vända sig utomlands för att få tag på arbetskraft i framtiden är möjligt och David Cluer och Johan Eklund från AF utland berättade om hur arbetsförmedlingen arbetar med just detta.

En viss arbetskraftsreserv finns också i gruppen långtidssjukskrivna och förtidspensionerade. Birgitte Sundqvist redogjorde för arbetet med att få ut dessa personer på arbetsmarknaden igen.

Under hösten ökade arbetslösheten i Vansbro något men nu har den stabiliserats på samma nivå som vid den här tiden förra året, 348 personer varav 219 var öppet arbetslösa.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons