Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppet inte ute för hotad butik

Annons

Fram till sista oktober fortsätter Coop att driva butiken i Nås på samma sätt som tidigare. Efter det finns förhoppningar om att en ny ägare kan ta över.

- Ingenting är bestämt, men vi är hoppfulla, säger Daniel Schanzer-Larsen, medlem i konsumbutikens butiksråd.

- Än så länge kan jag inte avslöja några detaljer.

I juli besöktes butiken av Mikael Thalin, butikscoach vid Coop. Ett 30-tal personer fanns på plats för att protestera mot nedläggningen och närmare 700 namnunderskrifter överlämnades. Då fanns inga planer på att skjuta upp nedläggningen. Nu är det andra tongångar och Mikael Thalin ser realistiskt på möjligheten att finna en ny ägare.

- Vi gör det här för att det ska gå att utreda om det finns möjligheter för butiken att drivas vidare, säger Mikael Thalin.

- Eftersom vi ser idéerna som såpass intressanta har vi beslutat att hålla butiken öppen i en månad till.

Mikael Thalin anser att diskussionen om att kooperationen genom Coops beslut överger landsbygden blivit snedvriden. Från Coops sida finns ett intresse av att inte bara överge en ort som Nås.

- När vi själva inte ser några möjligheter att driva butiken vidare vill vi gärna att någon annan gör det, säger Mikael Thalin.

Från butiksrådet i Nås och den speciella grupp som bildats efter nedläggningsbeslutet har det riktats kritik mot att det inte getts några förvarningar om nedläggningen.

- Utan vårt engagemang hade Coop lagt ner sista september. Då hade vi varit utan butiken och utlämningsställe för apotek och systembolag, säger Daniel Schanzer-Larsson.

Han ser Coops beslut som en absolut nödvändighet för att kunna hitta en fortsättning på butiksverksamheten.

- Om butiken stängs är det väldigt svårt att öppna igen. Folk ändrar direkt sina köpvanor. Nu hoppas vi på en lösning där butiken fortsätter utan stängning i övergångsperioden.

Butikscoachen Mikael Thalin vill inte ge några löften och inte heller han kan avslöja några detaljer om de förhandlingar som just nu pågår, men han tror på de lösningar som diskuteras.

- Det känns mycket hoppfullt om att det ska fortsätta att finnas en butik i drift i Nås.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons