Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppas spara miljoner

Annons

- Effektivare energianvändning är en stor potential för oss i Fundia. Hela den elintensiva industrin kan göra besparingar med lägre förbrukning samtidigt som vi gör en insats för miljön, säger Väkiparta.

- High Voltage Valley har representanter från hela värdekedjan, Fundia representerar elanvändarna, säger Väkiparta.

Kimmo Väkiparta har aldrig jobbat direkt med elektriciteten, även om han har ett förflutet i ett finskt företag som i dag är en del i Fortum.

- Men bara vi i Fundia i Smedjebacken förbrukar 330 gigawattimmar. Kunde man nå någon procents besparing i förbrukningen så spar det pengar och miljö, en del talar om många procent fast jag vill inte ha någon uppfattning om sparpotentialen.

- Varje gigawattimme kostar 250 000 så alla inser att varje procent vi kan spara på elektriciteten ger stora vinster, säger Kimmo Väkiparta som ser ett potentiellt forskningssamarbete där forskarna i High Voltage Valleys team samverkar med Fundia för att hitta nya lösningar.

- Sedan tillhör vi Rautaruukkigruppen och var och en kan se att det omedelbart finns fler i stålindustrin som är intresserade av en effektivare energianvändning. Sedan finns aluminiumindustrin, pappers och massaindustrin, AGA med flera där ett kommande forskningsbolag har stora möjligheter. Nu är det så med forskning att forskarna måste ha något att titta på och det bjuder vi in dem till, säger Kimmo Väkiparta som hoppas att forskarbyn i Ludvika får det stöd av staten som den behöver.

Att en forskarby inom högspänningsområdet etableras i Ludvika ser Väkiparta och Samarkandprojektet som naturligt. ABB och Stri i Ludvika har redan minst 50 forskarutbildade medarbetare.

I ansökan hos regeringen hoppas projektgruppen på stöd till forskning i tillförlitliga elnät, nya högspänningskomponenter i kablar, transformatorer, flerfunktionsapparater, nya HVDC-tillämpningar, apparater som minskar elstörningarna och optiering av hela industriprocesser.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons