Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppas på rekordsiffror

/

Annons

– Det är tyvärr så att plånboksfrågor kommer att avgöra valet och det tycker jag är väldigt synd.

Mätningar pekar mot ett bra resultat för MP samtidigt som Jan Lindholm tycker att miljöfrågan borde vara större i årets val.

– Klimatet kommer märkas mer och ge konsekvenser. Fler kommer sakta men säkert att fatta att vi måste hushålla med resurserna.

Lindholm menar att både hans eget parti och andra bidrar till att diskussionen om vilket samhälle man vill ha fått stryka på foten. Plånboken, och vad det blir i den, är det viktiga.

En vision han själv har är en myndighet för inomhuskvalitet. Den ska funka som en haverikommission för byggen där det gått fel miljömässigt, men också ligga nära forskning.

– Det vore kul om den hamnade i regionen eftersom det är mitt förslag, säger Jan Lindholm.

Ett maktskifte tror han definitivt på men erkänner därefter att också han tvivlat på om Mona Sahlin har rätt egenskaper för att vara det vallokomotiv som de rödgröna behöver för en valseger.

– Jag har själv även känt en viss oro för att hon inte passar in i min egen bild av hur en statsminister skall vara. Men efter att jag under en middag fått en föreläsning av några kvinnor om kvinnligt ledarskap så förstod jag mer av hur det yttrar sig. Efter det förstod jag mer om mina egna fördomar.

Vad vill du jobba för under kommande mandatperiod?

– Jag kommer att se till att vi får en ny grund i diskrimineringslagstiftningen; brist på tillgänglighet. Om det skulle gå så illa så att vi rödgröna inte får egen majoritet så blir det naturligtvis svårare att driva ett sådant krav. Jag har svårt att se att moderaterna skulle gå med på ett sådant krav, det är en kostsam välfärdsreform och då brukar moderaterna vara svåra att övertyga.

Fakta/ Jan Lindholm

Miljöpartiets förstanamn i Dalarna till riksdagen

Riksdagsledamot jan-feb 1998 (ersättare), 2004-2006, 2006-

Bor: Falun

Ålder: 58

Bakgrund: Förskollärare

Fakta/ Miljöpartiets riksdagskandidater

2. Annelie Mattson-Djos, 34 år, miljökonsult, Mora/Luleå

3. Paul Rimmerfors, 77 år, u-landsrådgivare, Rättvik

4. Ann-Catrin Lofvars, 58 år jurist, Orsa

5. Eric Böwes, 53 år, fotograf, Leksand

Mer läsning

Annons