Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppas på nio miljoner

Annons

- Här hoppas vi på ett positivt beslut, säger Gunnel Hedin som är kökschef på lasarettet.

Om verksamheten i lasarettsköket ska fortsätta måste det bli en ombyggnad där. Miljö- och hälsoskyddsmyndigheterna har tidigare gjort vissa påpekanden, bland annat att det är för små frysutrymmen.

Enligt planerna ska Landstinget betala ombyggnaden, men sedan ska kommunen hyra köket och driva verksamheten där. Idag arbetar 17 personer i köket och de lagar 600-700 portioner mat varje dag.

Om Mora kommun tar hand om köket ska där lagas mat också åt en del av kommunens institutioner och då kan det handla om 3000 portioner varje dag.

- Samarbetet mellan kommunen och landstinget ska ge en mer effektiv produktion, förklarar projektledaren Anders Roos. Förhoppningen är att landstinget ska sänka matkostnaderna med en miljon kronor om året och kommunen med två miljoner kronor.

Lasarettsköket, som har en yta på nästan 900 kvadratmeter, är tillräckligt stort för att klara en mångdubbling av produktionen.

Om kommunen ska flytta över matlagning till lasarettet ska 16 kommunala kök byggas om till mottagningskök.

Ett avtal mellan kommunen och landstinget har ännu inte tecknats men landstingsledningen vill ändå få klartecken för de nio miljoner kronor som det kostar att bygga om köket och köpa ny köksutrustning.

Den 30 januari ska ärendet upp i landstingsstyrelsen och så ska landstingsfullmäktige ta ett slutgiltigt beslut den 13 februari.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons