Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppas på god insamling

Annons

Insamlingen för Världens Barn intensifieras under helgen med bössinsamling på matvaruaffärerna i kommunen under lördagen.

Erikshjälpens second handbutik skänker dagskassan från lördagens försäljning till insamlingen.

- Ett antal bistånds- och hjälporganisationer samarbetar med Radiohjälpen i insamlingen till förmån för världens barn, berättar Waldemar Landén, butiksföreståndare på Erikshjälpen i Rättvik.

- Röda korset har huvudansvar för insamlingen i Rättvik men ett flertal organisationer medverkar, bland annat UNICEF, Diakonia och Individuell Människohjälp.

Det är femte året insamlingen genomförs i Sverige. Målsättningen i år är att få in cirka 50 miljoner kronor till olika projekt i världen. Under fredag och lördag sänds tv-gala till förmån för insamlingen och då ska även århundradets schalgerlåt utses.

- Förra året skänkte alla Erikshjälpens second handbutiker sina dagkassor vilket gav 750 000 kronor. Från Rättvik bidrog vi med 25 000 kronor, dagskassan för lördagsförsäljningen.

- Jag föreslår också att andra butiker i Rättvik skänker en del av sin dagskassa från lördagsförsäljningen.

- Det är sedan Radiohjälpen som godkänner projekten och pengar ska gagna barns hälsa, framtid och utbildning.

- Förra året gick till exempel en del av pengarna till ett gatubarnprojekt i Uganda. Det handlar om att återförena gatubarn med sina familjer. Att bli gatubarn kan ske utan några speciella orsaker, en stulen cykel och barnet vågar inte gå hem till familjen och berätta det.

- Världens barn och även Erikshjälpen arbetar med ett daghemsprojekt i Bolivia. Många föräldrar tvingas låsa in sina barn i bostaden medan de jobbar. För en billig penning kan föräldrarna i stället få daghemsplats för sitt barn.

Och det är inte alltid de stora pengarna som gör skillnad för människor och deras levnadsvillkor. Erikshjälpen driver till exempel ett microkreditprogram som innebär att familjer kan låna pengar till en ko.

- En ko för en familj i Indien till exempel betyder oerhört mycket. Kon genererar mjölk, gödsel och andra kalven kon får ger familjen till ko-projektet som sedan kan hjälpa nästa familj med en ko, berättar Waldemar.

Waldemar hoppas på ny rekordförsäljning på lördag och en bra insamlingsdag i butikerna på lördag till förmån för världen barn.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons