Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppas på fler odlare

Annons

Han är dock besviken på kommunen som inte slår gräset på de områden som inte odlas. Här växer gräset meterhögt och det är inte precis något som lockar om inte området som helhet ser snyggt ut.

- Jag har fått till svar att vi betalar så lite, 156 kronor per år, så vi får sköta området omkring själva, berättar han.

De odlade lotterna är snygga och fina, här har det skördats grönsaker av skiftande slag under sommaren och hösten.

Säter har ett stort utbud av kolonilotter, förutom de 45 på Näsåkern även 15 i Siggebo. Av de 15 lotterna i Siggebo är bara ett fåtal odlade.

Nyligen fick bland andra Säters kommun en skrivelse från Svenska Förbundet för Koloniträdgårdar och Fritidsbyar. I den fanns bland annat ett uttalande från förbundets kongress med rubriken Kolonilotten är en trädgård för alla. Vidare innehöll den en begäran att kommunstyrelsen tar upp frågan om det finns anledning att anlägga nya koloniområden för kommunens invånare.

I Säter finns redan många lediga kolonilotter och med lite bättre marknadsföring och också uppsnyggning utanför de odlade lotterna kanske kolonilotterna kan vara ett litet mervärde som gör att någon väljer Säter som bostadsort.

I skrivelsen till kommunen står det att "koloniträdgårdsverksamhetens betydelse för folkhälsan, stadsmiljön och en positiv mänsklig gemenskap är grovt underskattad i dagens svenska samhälle".

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons