Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppas på ett värdigare firande den 6 juni i Falun Debatt

Annons

Firandet år 2003 började bra, med Hemvärnets musikkår, med ett 30-tal musikanter från Borlänge som gick i täten uppför Gruvgatan med hemvärnsmän, lottor och andra ur frivilligorganisationen samt ett hundratal övriga. Man svänger in på planen gör halt framför museet. Det blir parad för flaggan och vi sjunger alla med i "Du gamla du fria". Jag ser stoltheten hos medlemmarna i musikkåren med sina blanka instrument i sin paraduniform och att ha gåvan att kunna spela och glädja andra.

Sedan börjar det, detta eviga prat om gruvans betydelse för Sverige under stormaktstiden som alla redan känner till. På denna historiska plats anser man att här, just här bör Falun fira nationaldagen. Detta hävdar faktiskt företrädare för kommun och landsting som alla vet, har en ekonomi körd i botten med enorma hål som måste täppas till.

Symboliken är slående! Gruvan är tömd på sina tillgångar och kvar är, ett gigantiskt stort hål.

Utmärkande för talarna var att det blev så utdraget och värst var landstingsbossen Alf Johansson, som borde ha klarat av sitt anförande på halva tiden. Det blev jobbigt för oss stående åhörare som dock kunde röra på oss men värre för musikkåren med sina instrument och de övriga uniformerade som stod uppställda.

Tänk om man som ett avbrott släppt fram en representant för de 70-talet invandrare i Falun som fått sitt efterlängtade medborgarskap i Sverige. De kunde med ett kort anförande berättat hur de ser på framtiden i sitt nya hemland.

Men det blev värre! Efter allt positivt om vårt Dalarna med dess kultur och folkmusik så kommer då gruppen Swing and Sing och framför delar av sin repertoar - på engelska!

Gruppen ska ha beröm, det var absolut inget fel på deras framträdande.

Men arrangörerna har totalt missat datum! Det var inte 4 juli, Amerikas nationaldag utan det var den 6 juni och Sveriges nationaldag och på denna historiska plats som betytt så mycket ska det "banne mig" denna dag sjungas på svenska!

Nu blev det för mycket, många däribland min kulla och jag själv lämnade platsen och så gjorde även musikkåren som drog sig tillbaka. Man saknar ord och därför citerar jag Anders Björk som i något utskott i riksdagen läxade upp Carl Lidbom med orden: "Vet hut!"

Lyckligt lottade är vi i vårt land med ett mycket stort utbud av musik och sång som skulle ha passat vid ett sådant tillfälle som den 6 juni vid Falu gruva. Jag hade gärna velat ha cirka 50 skolbarn sjungande Astrid Lindgrens Idas Sommarvisa. "Du ska inte tro det bli sommar" med bakgrundsmusik av Hemvärnet Musikkår. Det är vad jag menar med underhållning en sådan dag!

Slutligen, det går att ha festligheter på stan utan öltält, ungdomsfylleri, skadegörelse och det meningslösa våldet. Nej vi behöver verkligen tänka om och få fram den respekt för vårt samhälle som vi så väl behöver, inte minst bland ungdomen, låt oss börja med den 6 juni.

LEIF SVENSSON

Mer läsning

Annons