Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppar av i protest

Annons

Rita Liedholm är ett begrepp i kommunen vad gäller jämställdhetsfrågor. Hon var tidigare anställd på skolkontoret och drog bland annat igång projektet "På lika villkor" i skolorna.

Hon har ofta anlitats som föreläsare av bland andra Jämställdhetsombudsmannen, Jämo, högskolan, Lärarförbundet och landstinget. Och det var just för sin djupa kunskap som Rita Liedholm fick jobbet som hela kommunens jämställdhetssamordnare med placering på personalkontoret. Där skulle hon arbeta med frågorna både kommunövergripande och förvaltningsvis.

Men arbetet har inte alls gått bra. I ett mycket kritisk brev till sin chef Leif Sieurin, beskriver hon både negativa saker som inträffat samt det stora ointresse för jämställdhetsfrågor som hon anser sig ha upplevt hos Sieurin.

Det handlar bland annat om inställda möten med kommunens jämställdhetsgrupp, andra möten hon kallats till för att tala om jämställdhetsfrågor men som aldrig togs upp och möten hon inte alls kallats till fast hon av naturliga skäl skulle varit med på.

Jämo har kritiserat Falu kommun för att man inte haft någon jämställdhetsplan, och för att man inte tagit fram den på den tid som Jämo sagt. Men den brevväxlingen mellan Jämo och kommunen har inte Rita Liedholm fått ta del av.

Hon skriver att hon känt sig utfrusen, osynliggjord och helt lämnad utan stöd.

I början av förra året tvingades hon sjukskriva sig för arbetsrelaterad stress och högt blodtryck. Hon kom tillbaka i slutet av förra året men hennes arbetssituation hade inte förbättrats:

"Tisdagen före påsk försökte jag än en gång få dig att förstå hur illa jag for i organisationen och att arbetsklimatet på personalkontoret är förödande" skriver hon i sitt brev till Sieurin.

Nu är Rita Liedholm åter sjukskriven och har i samråd med sin läkare och försäkringkassan funnit att hon inte kan gå tillbaka till jobbet på personalkontoret.

Tidningen har sökt Rita Liedholm för ytterligare kommentar utan att ha lyckats.

Leif Sieurin vill av principiella skäl inte kommentera kritiken från Rita Liedholm om hans behandling av henne. Men han bestrider att han skulle vara ointresserad av jämställdhetsfrågor.

Att så lite skett på det området beror i stället på bristande resurser bland annat på grund av Liedholms sjukskrivningar, uppger han.

Mer läsning

Annons