Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hopp om Siljansöring

Annons

- Vårt hopp står till en utredning som Fiskeriverket gjort. Där framgår det klart att vattenregleringsföretagen sätter ut för lite småöring/smolt i vattendragen för att återfångsten i sjöarna ska nå upp till vattendomen.

I slutet av 1960-talet blev vattenregleringsföretagen i Dalarna ålagda i en vattendom att kompensera bortfallet i fisket, som påverkades av vattenregleringarna.

När det gäller siljansöringen och Hansjööringen omfattar kompensationen två delar. Dels ska stor fisk sättas ut i Orsasjön, Siljan och Insjön för återfångst. Dessutom ska småöring/smolt sättas ut i bäckar och älvar för återvandring till sjöarna.

Den här kompensationen har inte fungerat tillfredställande tidigare, men Jonas Rexefjord och Mikael Carlstein hyser nu hopp om att det ska bli bättre.

- Fiskeriverket har gjort en utredning där man undersökt hur fiskeutsättningarna lyckats sedan 1996. Under den tiden har olika metoder och tillvägagångssätt använts. Det som visat sig bäst vid utsättning i sjöar, är när den sker på hösten med fyraårig fisk.

- Det mest intressanta är resultatet av smoltutsättningen. Där konstaterar Fiskeriverket att den utsättningen helt klart är för liten för att få tillbaka den återfångst som sägs i vattendomen.

Det framgår också i utredningen att det nu är för liten stam kvar av Hansjööringen och att det därför konstateras vara bättre att blanda den med Siljansöringen för att få någon fisk tillbaka.

- Vi har också fått ett glädjande besked från kammarkollegiet att det ska ordnas med vand-ringsvägar förbi Hansjö och Unnå kraftverk, säger Mikael Carlstein.

Den som tidigare lyckats få någon märkt öring i Orsasjön, Siljan eller Insjön har sett att märkningen utgjorts av en metallbricka med en text att den ska skickas tillbaka till Fiskeriverket.

- Från och med i sommar kommer den fisk som sätts ut i sjöarna att få en annan märkning. Det är en Floy-tag som påminner om ett tunt sugrör och som "skjuts" in vid ryggfenen med en pistol, berättar Mikael.

- Syftet med märkningen är att få reda på vilken återfångst som tas upp ur sjöarna och de nya märkningarna ska skickas till vattenregleringsföretagen. Påsar för att skicka tillbaka märkningarna finns hos fiskekortsförsäljarna och den som utför återskickningen erhåller 50 kronor för besväret. När återfångsterna utvärderats är avsikten att märkningen ska upphöra och utsättningen rulla på.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons