Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hopp om samarbete

Annons

Men så mycket debatt blev det kanske inte när Faluns och Borlänges toppolitiker och högsta tjänstemän hade chansen att ryka ihop.

Det blev snarare en rad vädjanden från näringslivet och löften och förhoppningar om framtida samarbete mellan kommunerna.

Ett antal företagare fick göra sina röster hörda. Ett förslag var att både Falun och Borlänge borde nischa sig i stället för att, som företagsrepresentanten uttryckte det, kalla sig för kulturstäder. Om det höll Jonny Gahnshag, s, kommunalråd i Falun, med till viss del.

- Visst, jag kallar Falun-Borlängerelationen för Djurgården-mot AIK-syndromet, men när det väl gäller så håller vi ihop. Det finns en god laganda.

Borlänges kommunalråd Peter Hultqvist framhöll Borlänges satsning på Framtidsdalen och på bostadsbyggandet kring Borlänge centrum och Hagaskolans utbyggnad.

- Vi har även satsat 5,5-6 miljoner kronor på att anställa fler lärare. Det är en viktig prioritering, säger Peter Hultqvist.

Högskolan Dalarna var ett ämne som inte gick att undvika efter dystra nedskärningsrapporter som kom under veckan.

Att Högskolans hälsa är viktig för ett bra företagsklimat verkade kommunrepresentanterna vara överens om.

Mikael Rosén, som före detta universitetsstudent, efterlyste lundensiska samarbetsmetoder. Det vill säga ett närmare samarbete mellan medierna, samhället och högskolan.

- I Lund där jag studerade, bevakade tidningarna till exempel föreläsningar och forskning. Jag vill uppmana till ett sådant samarbete, säger Mikael Rosén.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons