Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hopp och surr i helgen

Annons

Det har varit full aktvititet i vattnet och på land kring Saxviken i helgen. Den gemensamma nämnaren är motorfordon men motorfordonen har sett väldigt olika ut.

- Vi ville ha en motorhelg för hela familjen med både motorer och annan underhållning. Saxviken är en helt unik plats och den ville vi göra något med. Den ligger så centralt och dessutom kan publiken stå var den vill och ändå se allt, säger Mathz Ångman.

I föreningen finns sju personer som arbetar ideellt. De har under det senaste året förberett för festivalen. De har till exempel skaffat tillstånd från Mora kommun, miljö- och hälsoskyddskontoret och räddningstjänsten. I helgen genomfördes EM- och VM-deltävlingar inom båtmotorsport; Formula 500 och Formula 250. Publiken fick också se snöskoterrace på vatten och freestylemotorcross.

De olika tävlingarna kräver hög säkerhet och därför har en ambulans på land och en räddningsbåt funnits till hands under alla dagarna. Dessutom fanns en båt med dykare om något skulle gå snett. Detta kostar dock en del.

- Vi har väl haft cirka 300 000-400 000 till kronor i omkostnader och därför fick vi lov att ta 40 kronor i entréavgift, något som många verkar ha blivit besvikna över, säger Mathz.

Trots inträdesavgiften så har Hela Mora surrar varit välbesökt. Några siffror finns ännu inte men arrangören är nöjd.

- Folk har varit mycket positiva och det har varit bra besökarantal, säger Mathz.

Aktiviteter fanns det i massor; veteranbilar, streetrace, där alla fick testa sina bilar på tid, helikopterturer, gokart, fallskärmsuppvisning av Mora fallskärms-klubb och mycket mer.

När tidningen besöker surret är det snöskoterrace på vatten, en publikdragare. Många stod vid Tingsnäsbadet och såg snöskotrarna som antingen kom hela vägen i mål eller sjönk på vägen. Vid den så kallade cirkusplatsen hade hopp byggts upp och där flög och hoppade Jonas Forsberg i luften på sin motocross.

Andreas Mårten var också på plats med sin snöskoter och det ekipaget flög nästan lika högt. Publiken jublade och hejade på.

Förutom en himla massa motorer så var det också annan underhållning i form av musik.

- På underhållningsdelen har vi valt lokala band, säger Mathz Ångman.

Bäck Street Girls och, Ståbis Förråd och Orsatjejerna Trinity var några som tog plats på stora scenen.

Sammanlagt arbetade ett 30-tal funktionärer med Hela Mora surrar under helgen. Förhoppningen är att festivalen ska få leva vidare.

- Vi vill göra ett stort arrangemang och ambitionen är att få det här ännu större. Förhoppningsvis blir det ett återkommande inslag den sista helgen i juli varje sommar, säger Mathz Ångman.

SOFIA WESTMAN

Mer läsning

Annons