Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hopp för HVDC-enheten

Annons

Det börjar ljusna för ABB:s HVDC-enhet i Ludvika och kabelfabriken i Karlskrona. Ludvika har nyligen tagit hem det tredje HVDC-projektet från Three Gorges i Kina och nu kommer Nornedkabeln och kanske också Estlink före årsskiftet.

Statnett vill anslå 2,6 miljarder kronor till sin hälftenandel i kabelprojektet Norned. TenneT anslår lika mycket. Men innan det blir en formell order till ABB i Ludvika så ska norska regeringen bedöma om kabeln är samhällsekonomiskt lönsam.

Det var denna bedömning som för ett år sedan, ett par dagar innan kontraktsskrivandet, fällde den dubbelt så stora HVDC-länken North Sea Interconnector mellan Norge och England.

Nornedprojektet är nu över tio år gammalt som idé och har liksom kabeln mellan Finland och Estland, Estlink/Nordic Energy Link många gånger varit glödheta för HVDC-enheten i Ludvika.

Men att ABB:s kunder gett klartecken till Ludvika att starta en del ingenjörsjobb är en stark indikation på en kommande jätteorder.

Estlinken med en effekt av 350 megawatt och som värderas till 1,1 miljarder kronor har ännu en gång senarelagts. Men ABB har ännu hoppet om att få in kabeln i produktion i Karlskronafabriken före årsskiftet.

Det ser alltså ut som om ABB får kontrakt på Nornedprojektet innan Estlinken.

Statnetts bedömning är att Nornedkabeln på 600 megawatt är mer samhällsekonomiskt lönsam än den fjärde kabeln Skagerraklänken till Danmark som värderas till 1,2 miljarder kronor.

Statnett bedömer att Nornedprojektet går att finansiera genom intäkter på handeln i den 570 kilometer långa kabeln. Den ska tas i drift 2007/2008 enligt planen.

Projektet motsvarar jobb för omkring 1 000 personer i Ludvika i ett års tid.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons