Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon vill tvinga beslutsfattarna till ärlig debatt

Annons

I boken Vem ska ta hand om mamma berättar journalisten Anna Bäsén om sina upplevelser från vardagen på ett antal äldreboenden. Hon är medicinsk reporter på Expressen och för att kunna skriva boken återvände hon till sin tidigare yrkesroll som undersköterska. Skildringen av hur äldre sitter fastspända, bristande omvårdnad och personalens tidsbrist blev väl mottagen och uppmärksammad när den kom ut i mars i år.

- Jag hade förväntat mig att alla politiker skulle kasta sig över boken. Den enda som spontant hörde av sig var Ylva Thörn från fackförbundet Kommunal, säger Anna Bäsén.

- När inget parti hörde av sig ringde jag själv upp riksdagspartierna.

Hon reser just nu runt och berättar om boken och sina egna upplevelser inför vårdpersonal, politiker och allmänheten. I går besökte hon Falun på inbjudan av kristdemokraterna.

- Det går inte att bara sitta och gnälla. Jag har skrivit en bok. Nu måste jag se till att den blir läst.

Efterhand har kristdemokraterna och folkpartiet tagit upp bokens innehåll. Socialdemokraterna är det parti som visat minst intresse.

- De vill inte veta något eftersom de just nu uppfattar att det är deras fel, säger Anna och fortsätter:

- Boken är inte politisk, jag har ingen politisk färg. Men boken är väldigt arg.

Anna Bäsén är också personligt engagerad inom äldreomsorgen. När hon är i Falun besöker hon sin mor, som har ett omfattande behov av vård och omsorg. Hon försöker så långt det går att ta en aktiv del i vården.

- Det gäller för anhöriga att läsa på och inte ge sig. Det är de anhöriga som får föra de gamlas talan- och det är synd om dem som inte har någon.

Hon menar att besluten kring äldrevården styrs av vagt uppställda mål som inte motsvaras av verkligheten. Att beslutsfattare borde ge sig ut på en prao-vecka inom vården och äldreomsorgen.

- De politiska målformuleringarna uppfattas som ett hån av personalen. Politikerna väljer att beskriva verkligheten utifrån målen. Det är inte den verklighet som de gamla, personal och anhöriga ser.

Hon efterlyser en större öppenhet och en mer ärlig debatt från politikernas sida.

- Det finns två vägar att gå.

- Politikerna kan välja att satsa mer pengar eller faktiskt säga som det är: Till exempel att de gamla bara tillåts komma ut två gånger per år eftersom det inte finns mer pengar.

Vad är det första du vill ändra på?

- Personalens kompetens och löner måste höjas. Jag tror på vidareutbildning och högre lön för undersköterskor och biträden.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons