Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon vill hjälpa med konst

Annons

Under tre år pluggade hon och arbetade intensivt med sin konst. När Stina i somras kom hem till Falun igen så var hon alldeles slut efter en utställning i London.

- Det är så hög press i den hippa konstvärlden. Nu har jag bara tagit det lugnt ett tag hos min syster i Sågmyra, säger Stina Noreberg.

Men på lördag har du vernissage på en utställning i Borlänge. Berätta?

- Vi är sju unga konstnärer som ställer ut på Kulturcentrum Asken, som är gamla Hushagsskolan. Vi gör lite olika saker, men jag visar video, installationer och måleri.

Det låter brett, du sysslar med mycket?

- Ja, jag har gått en multidisciplinär utbildning i Carlisle som ligger i England, nära skotska gränsen. Skolan heter Cumbria Institute of Arts och där får man jobba brett med olika tekniker. Jag sysslar med performance art och foto också.

Hur hamnade du där?

- Jag gick estetprogrammet på Haraldsbo och visste inte alls vad jag skulle göra. Så dök det upp en svensk kille som jobbar på skolan i England, han ville ragga elever. Jag sökte utbildningen och kom in. Jag lockades av att inte behöva begränsa mig till en konstform.

Nu har du en Bachelor of Fine Arts, det låter tjusigt?

- Ja, jag har studerat i tre år och det motsvarar väl ungefär en fil kand.

Hur var det att plugga i England, var språket ett problem?

- I början var det många föreläsningar och ganska kämpigt innan jag hade gjort mitt passiva ordförråd till ett aktivt. Och så var det viktigt att lära sig höra skillnad på skotska och irländska. De blir så otroligt sura om man tror att de är engelsmän.

Vad ska du göra härnäst?

- Jag skulle vilja gå en fyraårig deltidsutbildning i uttryckande konstterapi. Jag skulle vilja använda konsten för att hjälpa människor. Man har med drama, bild, poesi, dans och musik i terapin. Men först måste jag gå en terapeututbildning. Jag har sökt en som är ettårig.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons