Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon vill ha mer pengar till kulturen

Annons

- Jag bara tröttnade på att höra hur fantastisk och viktig vår kultur är och det är den.

- Frågan är vad vi gör för att vårda och värna om alla kulturyttringar, undrar moderaten Åsa Björklund.

I en motion till kommunfullmäktige vill Åsa Björklund att en kulturinventering ska göras och att klara och tydliga intentioner preciseras och framför allt behöver kulturen mer pengar, anser hon.

- Vi har hört det som ett mantra genom året, skola, vård och omsorg och vi har ett strukturellt samhällsproblem där obalansen gör att små glesbygdskommuner med stort vårdbehov bland befolkningen har svårt att klara sin kommunala ekonomi.

- Här säger staten att kommunerna ska vara självbestämmande och samtidigt dräneras kommunens pengar av några få stora kommunala verksamheter. Det är naturligtvis ett systemfel som bör lösas på riksnivå.

- Jag ser med fasa på hur kulturen, som vi säger är så viktig, sakta utarmas. Det värsta scenariot är att kulturförvaltningen går upp i en annan kommunal förvaltning, kulturfrågorna drunknar i allt annat, men det tror jag inte ska hända.

Åsa hoppas på en oberoende utredning, gärna ett examens-arbete av studenter från högskolan Dalarna. Ett handlingsprogram och en inventering i samarbete med till exempel Rättviks Hembygdsförening, kulturförvaltningen, Folkmusikens hus och andra.

- Vad menar vi med kultur och hur vill vi utveckla kulturen? Här menar jag allt, den jordnära kulturen, små och stora kulturyttringar, sätt att leva.

- Sedan flera år tillbaka har kulturen i kommunen inte fått kosta pengar. Kulturförvaltningen har fått kompensation för löneökningar och pengar till biblioteksverksamhet, barn- och ung- domsprogram vilket är prioriterade områden. Allt annat får stå tillbaka.

- Vi säger att kulturen är vår näring, gör så att vi mår bra. Kulturen används i marknadsföringen av regionen. Kulturen behöver pengar för att hållas levande och det är dags att visa i praktisk handling att kulturen är så viktig som vi anser att den är.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons