Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon vill ha lika villkor

Annons

Om privata gymnasieskolor ska konkurrera med kommunala ska det vara på lika villkor. Det anser gymnasienämndens ordförande Åsa Frithiofson (s).

I nästa vecka ska nämnden ha en diskussion om friskolor, specialutformade program och förslaget är att tillskriva regeringens utbildningsutskott.

Detta med anledningen av propositionen om tolv punkter för kvalité och kunskap i skolan samt reglerna som föreslås omkring frisök. Frisök innebär att elever ska få söka vilken utbildning som helst i hela landet, även om den finns i hemkommunen.

I dag finns en friskola som direkt konkurrerar med Borlänges kommunala gymnasieskolor, Falu fri. Fler friskolor är på gång i Borlänge och Falun.

I dag betalar Borlänge till frigymnasiet, den kostnad kommunen själv har för motsvarande utbildning.

- Men vi har helt andra åtaganden än friskolor och kan exempelvis inte säga nej till elever som behöver extra stöd. Vi har en helt annan kostnadsbild. En friskola behöver inte bygga upp en egen kompetens inom alla områden.

Det är bland annat detta som gör att Falu fri kan dela ut premier till elever, menar Åsa Frithiofson.

- Att ge elever pengar i handen, sådant kan vi aldrig syssla med.

Hon menar att fokus helt varit riktat på att inga elevavgifter ska tas ut:

- Ingen har tänkt på att det kan vara tvärt om, säger hon och nämner att tjänstemän på skolverket blev förvånade över uppgifterna.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons