Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon vill ha etikbok för politiker

Annons

Vänsterpartiet i Säter genom Lonja Ek har lämnat en motion till Säters kommunfullmäktige med förslag om att fullmäktige i samråd med de politiska partierna tar fram etiska regler för kommunalt förtroendevalda i Säters kommun. Det föreslås även att reglerna regelbundet uppdateras. I motionen hänvisas till Halmstads kommun som har etiska regler för kommunalt förtroendevalda.

"Dessa regler är kanske en självklarhet för de flesta men tåls att påminnas om då och då. Det kan inte vara någon nackdel att ha ett rättesnöre för oss politiker", skrivs i motionen.

Som bilaga till motionen finns Halmstads kommuns etiska regler:

¥ Att vinlägga sig om att följa lagar och förordningar och andra bestämmelser, som skapats för vårt samhälle och för det politiska arbetet.

¥ Att arbeta för invånarnas och samhällets bästa och värna om sitt oberoende, att bortse från egen och närståendes vinning och själv ta ansvar för att undvika risk att hamna i jävssituation.

¥ Att sätta sig in i frågeställningarna före medverkan vid beslut, hålla sig till kända fakta och vinlägga sig om en konstruktiv och saklig debatt samt även för övrigt vara sanningsenlig, ärlig och hederlig.

¥ Att visa respekt för personal med andra uppfattningar, samt ha en öppen och förtroendefull inställning till invandrare.

¥ Att förvalta samhällets tillgångar och anvisa allmänna medel på ett noggrant och ansvarsmedvetet sätt.

¥ Att ha rätt att kräva respekt beträffande eget och närståendes privatliv.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons