Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon vill ha debatt om nya Nato

Annons

Under onsdagen diskuterades vid rikskonferensen konsekvenserna av det utvidgade Nato.

- Med de förändringar som Europa och Nato genomgått och med sju nya medlemsländer får Nato som militärallians en annan struktur och en annan agenda, konstaterade Björklund.

Det är mot den bakgrunden och med vår och Natos förändrade syn på säkerhet som debatten om Sveriges samarbete med och förhållande till Nato måste föras, ansåg hon.

- Det vi ser växa fram nu är ett nytt samarbete i EU, ett Nato med andra förtecken och kalla krigets slut. Det måste vi bära med oss i framtida diskussioner.

Hon konstaterade att besluten om EU:s och Natos utvidgningar på ett markant sätt stärkt säkerheten i Europa.

- De har naturligtvis också stärkt säkerheten för de inbjudna länderna, men lika naturligt har de stärkt även Sveriges och övriga länders säkerhetspolitiska läge.

Utvidgningen påverkar Nato som organisation.

- Det pågår en process och det påverkar det svenska säkerhetspolitiska läget. Delvis nya argument har kommit in som ska mötas, säger hon.

Försvarsberedningen, där samtliga partier ingår, får nu analysera den nya situationen, enligt Björklund.

Björklund själv ser dock inga behov av att ändra den säkerhetspolitiska doktrinen. Det är dessutom ingen uppgift för försvarspolitiken, utan för utrikespolitiken.

- Man ska inte överge den lättvindigt, men samtidigt måste man se att när EU och Nato förändras så påverkar det samtalet här hemma, säger hon.

Gunnar Hökmark är moderaternas representant i försvarsberedningen.

- Jag har redan fört fram att vi måste diskutera alliansfriheten liksom vilken stabilitet ett Natomedlemskap kan ge, säger han.

- Är regeringen verkligen beredd att diskutera alliansfriheten så är det en mycket stor nyhet.

LILLEMOR IDLING/TT

Mer läsning

Annons