Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon vill få gayföräldrar att lämna garderoben

Annons

Ingrids son är homosexuell. En natt för två år sedan blev han och några kamrater misshandlade vid en korvkiosk i centrala Falun. En okänd man blev så provocerad av att gänget besökt en gayklubb i stan att han tog till knytnävarna.

Rädslan för våld och hot är någonting som Ingrid lever med varje dag. Hon vill inte lämna ut sitt efternamn eller synas på bild i tidningen eftersom det skulle kunna äventyra sonens säkerhet.

Oroligheterna under fjolårets Pridefestival i Stockholm har gjort henne försiktig. Då attackerades flera deltagare av nynazister och inför årets festival, som startar i dag, är polisen beredd på nya hatbrott.

- Det känns sorgligt. Jag vill gå i paraden men min son tycker att det är för farligt, säger Ingrid.

Sedan i vintras har Ingrid försökt starta en grupp för föräldrar till homo-, bi- och transexuella barn via RFSL Dalarna. Men hittills har ansträngningarna varit fruktlösa. Inga mammor eller pappor har hört av sig.

- Alla är kanske så starka att de klarar det på egen hand. Själv kände jag mig oerhört ensam när min son berättade att han var bög. Jag hade behövt någon i samma situation att prata med.

Sonen berättade om sin läggning för fem år sedan. Han var 19 år och hade varit deprimerad under en längre tid. Han och Ingrid befann sig i bilen på väg till familjens sommarstuga när han öppnade sig för henne.

- Jag bröt varken ihop eller blev ledsen. Istället hade vi ett långt samtal. Det var en lättnad för min son att äntligen få det sagt.

Ingrid berättar att hennes sorg kom efter samtalet. Drömmarna om framtida barnbarn, bröllop och en sonhustru hade slagits i spillror. Hon brast i gråt varje gång hon läste bröllopsannonserna i tidningen. Hon ringde en föräldragrupp i Stockholm men lyckades inte få någon kontakt. Till sist uppsökte hon läkare och fick gå i terapi för att bearbeta det som hänt.

En föräldraförening hade varit ett stort stöd under den perioden, tror Ingrid. I en sådan kan medlemmarna diskutera ämnen som berör just dem.

- Vi skulle kunna prata om sorg, glädje, våld och religion. Hur man berättar för sina vänner att ens barn är homosexuellt eller hur man handskas med människor som skrattar åt böghistorier.

Men gruppen vore inte bara bra för föräldrar. Barn skulle bli stärkta av att deras mammor och pappor ställde upp för dem. Dessutom skulle stödföreningen kunna besöka skolor och informera om homosexualitet.

- Många ungdomar är rädda för att bli bortstötta på grund av sin läggning. En del föräldrar vet kanske inte ens om att deras barn är homosexuella.

Hennes dröm är att få ihop en grupp så snart som möjligt.

- Min förhoppning är att vi ska vara ett gäng som åker ner till Pridefestivalen i Stockholm nästa år. Där ska vi gå i paraden och visa att vi är stolta föräldrar, säger Ingrid.

Fotnot: Ingrid och Stolta föräldrar kan nås via RFSL Dalarna på 023-161 25 eller www.rfsl.se/dalarna.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons