Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon vill bygga Europas folkhem

Annons

- Förr hade man brukspatronen på gården. Då lärde vi oss påverka riksdag och regering. Nu måste vi ut i Europa och påverka.

Cilla Rohdin är undersköterska och medlem i styrelsen för Kommunals sektion 11 på Falu lasarett. Tillsammans med omkring 400 andra inbjudna, varav sex från Sverige, ska hon debattera Europas framtid. Debatten äger rum 4-5 mars i Bryssel och centrala ämnen blir den förestående utvidgningen av EU och vilka institutioner som ska bestämma vad.

- Det blir inte så mycket talartid per person. Om man har tur kan man kanske få två minuter.

- Vi ska gå igenom de beslutsfattande nivåerna inom EU. Man har ju byggt på och byggt på hela tiden. Vi vill ha en så bred diskussion som möjligt, därför har vi bjudit in "vanliga människor" att delta i diskussionen, säger Hans Karlsson, s, europaparlamentariker.

Vad hoppas ni få ut av debatten?

- Hur vi vill att det ska det se ut på en institutionell nivå. Var den lagstiftande makten ska ligga och var vi ska fatta besluten - nationellt eller i Europaparlamentet.

För Cilla Rohdins räkning kommer debatten främst att vara ett tillfälle att lära sig mer om EU och det europeiska valutasamarbetet EMU. Hon tänker ta med sig kunskapen hem och sprida den vidare.

Vad har du själv för uppfattning om EMU?

- Jag har ännu inte hunnit ta reda på alla bra saker och alla dåliga saker med EMU. Men jag samlar kunskap.

Om du fick tala i två minuter, vad skulle du tala om då?

- Jag skulle tala om att Dalarna faktiskt också är med i EU. Det får inte bara handla om storstäderna. Och jag skulle tala om att det faktiskt finns 13 miljoner arbetslösa i Europa.

MICHAEL MARKLUND

Mer läsning

Annons