Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon vill bolagisera- facket är kritiska

/
  • Infrastrukturminister Åsa Torstensson meddelade att man vill bolagisera. Foto: Mikael Hellsten

Annons

Hos fackförbundet Seko på Banverket är man synnerligen kritisk mot en eventuell bolagisering av de konkurrensutsatta verksamheterna.

– Vi säger nej till en bolagisering. Jag har inte sett en enda bolagisering som varit till gagn för verksamheten eller de anställda. Det här är ett sätt för regeringen att privatisera och följden blir att man helt tappar kontrollen över verksamheten. Säg att ett privat företag ska projektera för järnväg i Sverige. Om det finner att järnvägen i Sverige är en alldeles för liten nisch så försvinner man ur landet och projekterar i Kina istället, säger Per-Gunnar Andersson, ordförande för Seko på Banverket.

Jerk Viktorsson, som är ordförande för ST på Banverket, understryker att det är viktigt att man inte går miste om strategisk kompetens vid en bolagisering.

– Nu ska vi titta på det här för att inte äventyra strategisk järnvägskompetens. Jag är inte förvånad över det här utsepelet, säger han.

På Vägverket är man från fackligt håll också kritisk mot en bolagisering.

– Det här är en ideologisk bolagisering, det finns ingen samhällsnytta i den. De som arbetar här uppfattar att de arbetar med samhällsnyttig verksamhet. Här tar man bort verktyget för Vägverket att sköta vägnätet, säger Lennart Andersson, ordförande för Seko på Vägverket.

Han är dock inte orolig för att vägverksarbetare kommer att förlora jobbet.

– Risken för att bli arbetslös är liten. Med den breda kompetens vägverksarbetarna har är det många företag som vill ha dem. På samma gång går många miste om utvecklingsmöjligheter. Inom Vägverket har man kunnat börja jobba med vägarbete för att sedan arbeta sig uppåt och få arbeta med andra frågor.

Näringsdepartementet vill bolagisera de delar av verksamheterna i Banverket och Vägverket som är konkurrensutsatta. Det meddelade infrastrukturminister Åsa Torstensson i fredags.

– Arbetet har precis inletts. De berörda myndigheterna är informerade och det är inte klart om det blir myndigheterna själva eller en särskild utredare som kommer att undersöka en bolagisering, säger Ingrid Larsson, politiskt sakkunning vid Näringsdepartementet.

Det dröjer innan arbetet sätter fart. Först när regeringen lägger fram budgetpropositionen preciseras när och hur arbetet ska gå till.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons