Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon vet vad partierna vill

Annons

Hennes engagemang går inte att ta miste på. Frida, 22, är inte aktiv i något parti. Men mycket intresserad av samhällsfrågor.

- Det viktigaste är att man faktiskt röstar!

Men hon känner igen bilden av många som tvekar och som menar att det inte spelar någon roll att faktiskt rösta: "Det är inget parti som passar mig, och de är ungefär lika allihop":

- Jag vet att många tycker så, även om jag tycker det har blivit lite bättre. Jag håller med om att det kan vara svårt att hitta ett parti som står för precis allt man själv tycker. Men då tycker jag att man kan titta efter vilken människosyn partiet står för. Om inte för att hålla rasistiska partier borta.

- Går man in på djupet och lyssnar lite på debatterna syns skillnaderna tydligt.

Tycker du att årets val-

rörelse varit bra?

- Ja, vad ska man säga. Jag blir trött på politiker som inte kan svara på raka enkla frågor. Men de gör säkert så gott de kan. Och det gäller inte alla. Annars tycker jag att det varit rätt så bra.

Redan vid 13-årsåldern började Frida intressera sig på allvar för olika samhällsfrågor. Och i våras gav hennes familjeföretag ut en valguide, en cd och ett häfte, där man sammanställt partiernas olika ståndpunkter.

- Det viktigaste var att få ut material till personer med läs- och skriv-svårigheter. Men det var också en del i att försöka peka på tydliga skillnader mellan partier för folk som inte tycker att de ser någon skillnad. Det kan krävas mycket jobb att själv strukturera och sammanställa alla broschyrer och all information man får ifrån partierna.

Hur har cd:n och boken tagits emot?

- Så där. Tyvärr har det varit ganska svalt intresse bland politikerna själva, som vi hade hoppats mycket på. Men när det gäller skolor och privatpersoner har det varit ganska bra. Men det här får vi se på lång sikt.

Men nu laddar Frida för i morgon.

- Tyvärr måste jag poströsta i år, eftersom jag varit skriven i Norrköping och har min vallokal där. Annars hade jag gärna gått ned till en vallokal och röstat. Det är en häftig grej, tycker jag.

- På kvällen ska jag och några vänner ha en valvaka och mysa till det. Lite mat, en kopp choklad och spännande valresultat...

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons