Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hon var en fin människa, Monica"

Annons

Under de många år Hasse Carlbaum arbetade som pressfotograf kom han i tjänsten att träffa otaliga artister. Några av dem kunde vara otrevliga och närmast ovilliga att samarbeta.

Så fanns det artister som Monica Zetterlund. Alltid beredda att ställa upp och underlätta samarbetet med pressens representanter.

- Hon var en kopia av Greta Garbo, säger Hasse Carlbaum med mycket känsla i rösten.

1960-talet har beskrivits som Monica Zetterlunds stora deccenium. Det var också under 60-talet Hasse dokumenterade två av Monicas framträdanden i Borlänge. 30 augusti 1966 då hon och bland andra Povel Ramel roade publiken i Knäpp Upp-tältet.

Drygt tre år senare, den 24 oktober 1969 firades FN-dagen i Maserhallen. Monica Zetterlund och författaren Svante Foerster var då huvudfirare.

Det var fullsatt i Maserhallen när Monica Zetterlund inför drygt 3 000 skolelever fram- trädde med pianisten Steve Kuhn och hans trio.

- Dagen före hade Monica kommit hem från USA och inspelningen av Utvandrarna, berättar Hasse Carlbaum.

I Jan Troells filmatisering av Vilhelm Mobergs Utvandrarna spelade Monica Zetterlund byhoran Ulrika. Det var en av Monicas oförglömliga roller.

Hasse upptäckte snart att Monica älskade att "apa sig". Alltså spöka till sig på det där härliga sättet som varje sann fotograf älskar.

- Det var ett nöje att arbeta med henne, sammanfattar Hasse Monicas långa oktoberdag i Borlänge.

Monica verkade ha hur mycket tid som helst för pressfotograf Carlbaum. Efter Hasses anvisningar sprang hon bland annat över parkeringen vid Maser- hallen.

Om Monicas glädje i springandet och detta att få "apa sig" berättar en av Hasses bilder från FN-dagen 1969. I bakgrunden syns byggkranar. Väl synliga bevis för att Tjärna håller på att ta klivet från ritbordet till bostadsområdets inflyttningsklara skepnad.

Efter en heldag i Maserhallen, FN-dagen hade arrangerats av ABF och skolstyrelsen, framträdde Monica på kvällen i Hagaskolan. För kvällsarrangemanget svarade kulturnämnden.

- Hon gav verkligen allt under hela denna långa dag. Monica Zetterlund var artist ut i fingerspetsarna och en väldigt fin människa, avslutar Hasse Carlbaum.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons