Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon vann - och han förlorade troligen

Annons

Visserligen ser det ut som om Lennart Sacrédeus (kd) från Mora verkar göra ett riktigt bra personval. När närmare 1 000 av de 6 271 valdistrikten var räknade i går kväll hade Sacrédeus fått närmare 20 procent av partiets personkryss.

Problemet för Sacrédeus är att partiets toppnamn, Anders Wijkman, går ännu bättre. Han hade nästan dubbelt så många personkryss.

- Det ser ju inte ut att bli någon rysare direkt, säger Sacrédeus.

Men en klar andraplats lär det bli, och därmed blir han ersättare i parlamentet. Tvåan på listan, Helena Halldorf Romero, även hon med stark dalanknytning (från Borlänge), ligger långt efter Sacrédeus i personkryss.

- Som det ser ut nu kan jag tredubbla min andel personröster från förra gången, så det har gått riktigt bra för mig personligen. Tyvärr fick vi bara ett mandat den här gången. Men Mora kommun är den kommun där vi gått fram mest i hela landet. Och Dalarna är det enda län där vi ökat. Det känns väldigt bra.

Men Anders Wijkman kanske kan få något annat uppdrag framöver, och då är platsen din igen?

- Anders har ju många strängar på sin lyra, så det kanske man inte ska utesluta. Men det är inget som jag vet något om eller räknar med.

Om det nu blir som allt pekar mot, åker Sacrédeus ner och städar ur sitt arbetsrum i Bryssel på fredag. Sedan väntar tre veckor i juli i Bryssel, när parlamentet byter besättning.

Sedan då?

- Jag kommer i så fall att ägna mig åt att landa hemma hos familjen. Jag har mycket att ta igen efter fem år av stor frånvaro. Under hösten ska jag fundera vidare. Jag har ju en lärartjänst på S:t Mikaelsskolan i Mora.

Charlotte Cederschiöld, som växt upp i Dalarna, ser ut att segla förbi förstanamnet Gunnar Hökmark på moderaternas lista.

I går kväll hade hon skrapat ihop drygt 18 procent och låg mer än två procentenheter före Hökmark.

I Dalarna gick det ännu bättre för Cederschiöld med över 30 procent.

- Jättekul förstås. Det här är riktigt spännande. Om det skulle vara så att jag blev uppkryssad till etta, skulle det nog höras ända till Bryssel och därmed påverka när parlamentets presidium ska utses, säger Cederschiöld.

- Men det är många röster kvar att räkna, så det är alldeles för tidigt att ropa hej än.

Hur ser du på chanserna att bli vice talman igen?

- Jättesvårt att säga.

- Nu väntar en ny mycket het valrörelse i parlamentet för mig. Det kommer att bli en stenhård kamp.

Det faktum att Sverige hade lägst valdeltagade av de 15 gamla EU-länderna, ser Cederschiöld med oro på.

- Det kan leda till ett minskat svenskt inflytande.

När det gäller Widar Andersson så kommer han som väntat inte att ha någon möjlighet att ta sig upp över 5 procent, som krävs för att kunna kryssa in sig i parlamentet.

Övrigt anmärkningsvärt: EU-kritikern Anna Hedh hade i går kväll kryssat sig upp från plats 31 till plats 3 på s-listan.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons